Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Marynowana mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami

Tekst i foto Katarzyna Baginska 10.09.2013

Szybki i prosty pomysł na lekką przekąskę. Sałatka caprese to klasyka kuchni włoskiej, o której na pewno każdy już słyszał. Najczęściej możemy spotkać się z połączeniem świeżych pomidorów i sera, ale równie dobrze smakuje podawana ze szczypiorkiem i miksem świeżych przypraw. Marynowana mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami posmakuje wszystkim, którzy cenią sobie lekkie i smaczne przekąski.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
416 złprosty150 min.niska

Składniki:

dwie świeże mozzarelle, suszone pomidory, świeża bazylia (do dekoracji), ¼ szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 3 łyżeczki posiekanej bazylii.

Jak przyrządzić?

Mozzarellę kroimy w plastry. W plastikowym pojemniku mieszamy oliwę z oliwek, wszystkie przyprawy i pomidory. Następnie dokładamy pokrojony ser, zamykamy pojemnik (albo przykrywamy folią) i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie serwujemy na talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa i świeżych liści bazylii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2013 gość

150 minut to rzeczywiście szybka sałatka.

Zgłoś 21.07.2014 Marta

Pysznie wygląda taka sałatka, właśnie wybieram się do Lidla po mozzarelle i chyba się na nią skuszę.

Zgłoś 21.01.2016 gość

Sery polecam robić samodzielnie w domu, na początek polecam spróbować, proste przepisy http://blog.winoiser.com