Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Marynowane warzywa z grilla

Tekst i foto Zuza Gałuszka 03.05.2011

Grillowane warzywa to stały element naszych biesiad. Często szykujemy mięsiwa poprzedniego dnia. Warto i warzywami zająć się wcześniej, by nabrały smaku i skusiły aromatem nawet mięsożerców. Dobrze przygotowane i upieczone warzywa powinny stracić surowość ale zachować jędrność. Dlatego po ich długotrwałym marynowaniu pieczmy je krótko i czujnie, nie dopuszczając, by się przypaliły.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty20 min.niska

Składniki:

2 małe bakłażany,
3 papryki,
2 nieduże cukinie,
12 pieczarek.

Marynata:

1/3 szklanki oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka octu winnego jabłkowego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej bazylii,
sól.

Jak przyrządzić?

Bakłażany bez obierania kroimy w plasterki.

Z obu stron oprószone solą układamy na folii aluminiowej na 30 minut.

Następnie płuczemy je i osuszamy.

Paprykę umytą i pozbawioną nasion kroimy w duże kawałki.

Cukinię kroimy w skośne plastry.

Pieczarki myjemy, osuszamy i obcinamy im wystające nóżki.

Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet winny, posiekane liście bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy.

Do naczynia wsypujemy wszystkie pokrojone warzywa i wlewamy marynatę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia warzywa wyciągamy z naczynia od razu przekładając na ruszt.

Grillujemy po 5 minut z każdej ze stron, polewając je czasem pozostałą po warzywach marynatą.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem i dipami jogurtowymi oraz solą, której używamy dopiero na talerzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.07.2011 hasia

Lecę kupić grila na balkon i od dziś odżywiać się roślinkami i grzybami.Smakowite że ślinka leci. Wino też sobie kupię.

Zgłoś 03.05.2011 zyta zytewska?

pierwsaaa!!!! mmm wygląda smakowicie

Zgłoś 03.05.2011

Smakowicie wyglądają takie warzywka:)

Zgłoś 12.05.2012 Wiesia

Ja griluję warzywka od dawna,ale miło,że co jakiś czas się w kuchni o2 pojawjają ,grilujcie prawie wszystko,bo zdrowe !

Zgłoś 18.05.2013 gość

to nie baklazany tyko zukinia

Zgłoś 30.04.2014 gość

najlepsze na szmalcu!

Zgłoś 30.04.2014 gość

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,war... Pokaż więcej

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 30.04.2014 gość

Ja uwielbiam grillowane warzywka. Ze swojej strony mogę jeszcze polecić coś a'la duszonki warzywne (jako dodatek do mięsa grillowanego) warzywa ulubione: ja polecam troszkę marchewki, ziemn... Pokaż więcej

Ja uwielbiam grillowane warzywka. Ze swojej strony mogę jeszcze polecić coś a'la duszonki warzywne (jako dodatek do mięsa grillowanego) warzywa ulubione: ja polecam troszkę marchewki, ziemniaczki, cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, kroimy w plasterki, lub kostkę, jak kto woli. Z folii aluminiowej przygotowujemy nieduże (tak na 1 porcję) mieszki. Najlepiej użyć 2 warstw folii, żeby się nie rozrywała. Do uformowanych mieszków wrzucamy zmieszane, pokrojone warzywka i można podlać troszkę wyżej opisanej marynaty, albo np. do każdego mieszka dodać łyżeczkę masełka pomieszanego z solą i czosnkiem. Mieszki dokładnie zawijamy i na grilla. Coś pysznego. Szybkie, smaczne duszonki, bez konieczności ustawiania kociołka i rozpalania ogniska :)