Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Marynowanie grzyby

Tekst i foto Alfred 07-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

Grzyby - najlepiej podgrzybki (mogą być dowolne, np. opieńki), ocet, cebula, sól, cukier, przyprawy: liście laurowe, gorczyca, pieprz ziarnisty.

Jak przyrządzić:

Grzyby przed marynowaniem gotować w 4-5 litrach wody, dodając 2 łyżki octu, gotować 20 minut, odszumowując. Cebulę pokroić w krążki i na dużej patelni z minimalną ilością wody zeszklić (podparzyć). Zalewa: 2 szklanki wody, 2 łyżeczki płaskie soli, 4 łyżeczki cukru (łyżeczki, a nie łyżki). Całość zagotować i dodać 2 szklanki octu 10%. Przygotować liście laurowe, gorczycę i pieprz ziarnisty. Układanie w słoiku 0,25 litra: na dno krążek cebuli, 5-6 ziaren gorczycy, 2 ziarna pieprzu, szczyptę liścia laurowego, do połowy ułożyć grzyby i ponowić cebulę, gorczycę i pieprz. Łącznie na jeden słoik 0,25 litra: 15-20 ziaren gorczycy, 4 ziarna pieprzu,3-4 liście laurowe, 3 plastry (krążki) cebuli. Całość zalać zalewą i pasteryzować 5-6 minut.

Uwagi:

Jest to przepis od mojego kolegi Andrzeja B. Sprawdzony przez wiele lat.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2008 Eowina

też robię grzybki marynowane w takiej proporcji 1:1. Przy takim stężeniu octu nie wymagają już pasteryzacji.

Zgłoś 12.10.2008 jo

Proporcja 2:2, czy nie będą kwasne ?

Zgłoś 13.10.2008 nadia

ja mam inna proporcje 1szklanka octu na 4szklanki wody 1lyżka cukru lisc laurowy cebula pieprz ziarnisty ziele angielskie cebulkai marchew

Zgłoś 03.09.2008 BARBARA

Grzybki są rzeczywiście przepyszne,a sposób ich wykonania bardzo prosty.POLECAM GO WSZYSTKIM SMAKOSZOM GRZYBÓW

Zgłoś 04.09.2008 dondi

Ile tych grzybow ma byc? 1 kg wystarczy?

Zgłoś 26.09.2011 Dorota

Ja gotuje grzyby 2 minuty ,każdy rodzaj, zalewa 1szklanka octu, 2 szkl. wody, 1 Łyżka soli i kopiasta cukru,liscie laurowe ,ziele angielskie.Do zagotowanej zalewy wrzucam odcedzone grzyby ,zagot... Pokaż więcej

Ja gotuje grzyby 2 minuty ,każdy rodzaj, zalewa 1szklanka octu, 2 szkl. wody, 1 Łyżka soli i kopiasta cukru,liscie laurowe ,ziele angielskie.Do zagotowanej zalewy wrzucam odcedzone grzyby ,zagotowac i wlewac do słoików,nie gotowac w sloikach.sprawdzone