Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Masełka smakowe

07.01.2013

Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:



Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:



Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Jak podawać?

Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.11.2013 adam

ciekawy przepis

Zgłoś 04.12.2016 jacek

Jak chcę szybko ugotować zupę to używam bulionu Krakus. Nie zawiera żadnych ulepszaczy. To sprytny i smaczny sposób na zdrową zupę.

Zgłoś 09.04.2017 amerikano

Bardzo fajny przepis, ale uważałbym z tym ikostkami rosołowymi. Zawierają sporo sztucznych barwników i tego typu składników. Pod tym względem buliony od Krakusa rzeczywiście pozytywnie się wyróż... Pokaż więcej

Bardzo fajny przepis, ale uważałbym z tym ikostkami rosołowymi. Zawierają sporo sztucznych barwników i tego typu składników. Pod tym względem buliony od Krakusa rzeczywiście pozytywnie się wyróżniają.