Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Masełka smakowe

07.01.2013

Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:



Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:



Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Jak podawać?

Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.12.2011 aga

Dzisiaj zrobiłam na obiad, rewelacja, przepyszne :)

Zgłoś 03.12.2011 Olenka

Tak wogole to jest tajska kuchnia a potrawa ta nazywa sie chicken with cashew nuts czyli kurczak z orzeszkami nerkowca. Powinno byc to spicy duzo orzeszkow i tych przepysznych grzybkow na dlugi... Pokaż więcej

Tak wogole to jest tajska kuchnia a potrawa ta nazywa sie chicken with cashew nuts czyli kurczak z orzeszkami nerkowca. Powinno byc to spicy duzo orzeszkow i tych przepysznych grzybkow na dlugich nozkach. Wtedy to jest prawdziwa tajska potrawa jest zarabista.

Zgłoś 06.12.2011 polecam dodać ananasa

ja robię kurczaka z curry i nerkowcami i dodaje do tego jeszcze ananasa z puszki, pokrojonego na drobne ząbki, i troszkę soku, wtedy jest w stylu słodko-kwaśnym i nie trzeba dodawać wody z cukre... Pokaż więcej

ja robię kurczaka z curry i nerkowcami i dodaje do tego jeszcze ananasa z puszki, pokrojonego na drobne ząbki, i troszkę soku, wtedy jest w stylu słodko-kwaśnym i nie trzeba dodawać wody z cukrem

Zgłoś 02.12.2011 bozena

fajny przepis muszę zrobić.

Zgłoś 03.12.2011 Przemyslaw

Uwazam, ze orzechy nerkowca sa dosc twarde, zatem wrzucenie je do potrawy w calosci, nie spowoduje milego jedzenia.

Zgłoś 03.12.2011 Nerkowiec

Adi 63 ,popularnie i skrótowo na orzechy nerkowca,mówi się "nerkowce" i każdy to rozumie,chyba,że ciągle myśli o swoich kamieniach w nerkach ,które w duszy nazywa nerkowce.Spróbuj zr... Pokaż więcej

Adi 63 ,popularnie i skrótowo na orzechy nerkowca,mówi się "nerkowce" i każdy to rozumie,chyba,że ciągle myśli o swoich kamieniach w nerkach ,które w duszy nazywa nerkowce.Spróbuj zrobić takie danie i tak Ci nie wyjdzie,bo udajesz,że jesteś zainteresowany jedzeniem ,a Ty tylko myślisz o swoich nerkach.

Zgłoś 05.01.2012 gość

przepis żywcem wyjęty z gazetki z Biedronki "Smaki Azji"

Zgłoś 16.01.2012 Asia K.

Świetny przepis! Moim zdaniem nerkowce po przyrządzaniu wg tego przepisu nie powinny być wcale za twarde, ale można je "wybiórczo" poprzecinać na połówki jeśli komuś nie odpowiadzją w ... Pokaż więcej

Świetny przepis! Moim zdaniem nerkowce po przyrządzaniu wg tego przepisu nie powinny być wcale za twarde, ale można je "wybiórczo" poprzecinać na połówki jeśli komuś nie odpowiadzją w całości. Ja osobiście nie przepadam za ananasem w daniu głównym, za to kurczaka zamieniłam na indyka, bo akurat miałam takiego na tacce indykpolu, więc tylko przedzieliłam na mniejsze kawałki.

Zgłoś 25.02.2012 ziemniaczanka

YES !!!!

Zgłoś 14.01.2013 Kasia

Pychotka. Danie z nerkowcami na pewno zostanie na stałe wpisane do mojego domowego menu. Gotowałam na woku w związku z czym obiadek był gotowy jeszcze szybciej :)