Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Masełka smakowe

07.01.2013

Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:



Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:



Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Jak podawać?

Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2012

yyy....skoro kurczak ważył 1570g to chyba pieczemy go 1,5h a nie 15 godzin...ktoś bardzo mądry piekł go 13 h ?? :D:D

Zgłoś 10.07.2012 bluemay

a jak kurczak waży 17 kiilo to musimy go wstawić do piekarnika przed północa!

Zgłoś 10.07.2012 boguś

po przetestowaniu przepisu stwierdzam, że dobrze byłoby kurczaka najpierw ogłuszyć. Samo związanie nóg i skrzydeł nie wystarczy - rzucał się przez pierwsze pół godziny i zababrał cały piekarnik<... Pokaż więcej

po przetestowaniu przepisu stwierdzam, że dobrze byłoby kurczaka najpierw ogłuszyć. Samo związanie nóg i skrzydeł nie wystarczy - rzucał się przez pierwsze pół godziny i zababrał cały piekarnik

Zgłoś 10.07.2012 ja

spróbuje kuraka kilku debili nie jest w stanie obrzydzic mi przepisu :P

Zgłoś 10.07.2012 dziadek

@ja, ale pamiętaj, tylko ze swoim dziadkiem.

Pamiętaj, to bardzo ważne!

Zgłoś 10.07.2012 kasia

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie m... Pokaż więcej

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Zgłoś 10.07.2012 dziadek

A tak w ogóle to nikt nie zwrócił uwagi, że przepis ten zawiera rewolucyjne wprost zdanie będące kwintesencją działań naszych miłych pań kuchareczek.

Po prostu, bez względu na to jak-co si... Pokaż więcej

A tak w ogóle to nikt nie zwrócił uwagi, że przepis ten zawiera rewolucyjne wprost zdanie będące kwintesencją działań naszych miłych pań kuchareczek.

Po prostu, bez względu na to jak-co się nazywa:

"Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę."

Genialnie proste! Nic więcej! A jakie szybkie zarazem.

I teraz już możemy spokojnie rozluźnić skórę...

Zgłoś 10.07.2012 bluemay

@dziadek

nie zauwazył, ponieważ to takie oczywiste, ze jak się zmiksuje wszystko na jednolitą masę to skóra sie luzuje! Co Ty skóry nigdy nie luzowałes czy co?!

Zgłoś 10.07.2012 kasownik

@gość

Mniam to ty dopiero zrobisz po wyprawie do Grudziądza Otworzą ci się nie tylko oczy ale zwieracze..do rozmiarów, o których nawet nie snileś synu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

@gość

Mniam to ty dopiero zrobisz po wyprawie do Grudziądza Otworzą ci się nie tylko oczy ale zwieracze..do rozmiarów, o których nawet nie snileś synu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 12.09.2012 Maria

Robiłam kuraka ,lecz dodałam za dużo rozmarynu ,tu trzeba mieć normę . Kurczak jako taki jest wyśmienity .Uściski.

Zgłoś 24.08.2012 guuuuk

Dominika Toton Dziewczyna zapytała chłopaka: | "Lubisz mnie?" | On powiedział "nie". | Myślisz ze jestem ładna? - zapytała. | Znowu powiedział "nie". | Zapytała wie... Pokaż więcej

Dominika Toton Dziewczyna zapytała chłopaka: | "Lubisz mnie?" | On powiedział "nie". | Myślisz ze jestem ładna? - zapytała. | Znowu powiedział "nie". | Zapytała wiec jeszcze raz: | " Jestem w twoim sercu?" | Powiedział "nie". | Na koniec si

ę zapytała: "Ja

kbym odeszła, to byś | płakał za mną?" Powiedział, ze "nie". | Smutne - pomyślała i odeszła. | Złapał ja za rękę i powiedział: "Nie lubię Cię, | kocham Cię. Dla mnie nie jesteś ładna, | tylko piękna. Nie jesteś w moim sercu, | jesteś moim sercem. Nie płakałbym za Tobą, | tylko umarłbym z tęsknoty." | Dziś o północy twoja prawdziwa miłość zauważy, że | Cię kocha. | Coś ładnego jutro miedzy 13-16 się zdarzy w Twoim | życiu, obojętnie gdzie będziesz w domu, przy | telefonie albo w szkole. | Jeśli zatrzymasz ten łańcuszek, nie podzielisz się | tą piękną historią - to nie znajdziesz szczęścia w | 10 najbliższych związkach, nawet przez 10 lat. | Jutro rano ktoś Cię pokocha. | Stanie się to równo o 12.00. | Będzie to ktoś znajomy. | Wyzna Ci miłość o 16.00. | Jeżeli nie roześlesz tego, do przynajmniej 20 | | osób w ciągu 10 minut komentarzach

Zgłoś 30.08.2013 patrik

rwsC94 http://www.5EWalaK3zaEFzKWsK72EARLchwGWGEmy.com

Zgłoś 20.06.2013 Ewela

Robil moze ktos juz ten przepis? dosc kaloryczny ale moze wart grzechu....

Zgłoś 20.06.2013 http://pychotka23.blogspot.com/

mniami ;p

Zgłoś 01.08.2014 gość

Przepis jest rewelacyjny, dopiero z 3cim podejsciem udalo mi sie odtworzyc kurczaka ze zdjecia ale bylo warto! Te kilka godzin w lodowce jest niestety niezbedne ale oplaca sie:-) jedno z moich u... Pokaż więcej

Przepis jest rewelacyjny, dopiero z 3cim podejsciem udalo mi sie odtworzyc kurczaka ze zdjecia ale bylo warto! Te kilka godzin w lodowce jest niestety niezbedne ale oplaca sie:-) jedno z moich ulubionych i popisowych dan!

Zgłoś 21.06.2015 goÅÄ

Kj6Qv4 hpwdtilzwcug, [url=http://dqrowmgmvgad.com/]dqrowmgmvgad[/url], [link=http://asjhlqgyhxrx.com/]asjhlqgyhxrx[/link], http://gcuamyiakqqt.com/