Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Masełka smakowe

07.01.2013

Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:



Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:



Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:



Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Jak podawać?

Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2012 phoenix30

a ma może ktoś jakieś przepisy na przetwory z cukini gdyż mąż kupił w lidlu tonę cukini bo jest poniżej 2zł za kg, więc zrobił zapas ale co ja mam z tym zrobić:-)

Zgłoś 22.04.2012 megi240

a ja nie dodałam ani jajka ,ani buły ponieważ miąż z cukini dodany na koniec sam zakleił farsz. od siebie dodałam jedynie przyprawę do grilowanych warzyw. danie wyszło boskie :))))))

serd... Pokaż więcej

a ja nie dodałam ani jajka ,ani buły ponieważ miąż z cukini dodany na koniec sam zakleił farsz. od siebie dodałam jedynie przyprawę do grilowanych warzyw. danie wyszło boskie :))))))

serdecznie polecam

Zgłoś 17.08.2009 gospodyni domowa

a ja właśnie zrobię to tylko że w piekarniku

Zgłoś 17.08.2009 gaga

może i nie złe ale ja osobiście wole z serkiem bonżur czosnkiem i serem żółtym na wieszchu

Zgłoś 17.08.2009 gosc

wyglądają pysznie, smakują pewnie tak samo :)

Zgłoś 18.08.2009 gospodyni domowa

No jak to na co????

NA CUKINIĘ!!!!

Zgłoś 21.05.2010 Roki

ja to się zawsze muszę np nasłuchać, że jedzenie z grilla niezdrowe jest, dopiero ostatnio udało mi się partnerkę przekonać,że jest inaczej jak jej podesłałem trochę informacji o tym więcej np s... Pokaż więcej

ja to się zawsze muszę np nasłuchać, że jedzenie z grilla niezdrowe jest, dopiero ostatnio udało mi się partnerkę przekonać,że jest inaczej jak jej podesłałem trochę informacji o tym więcej np stąd: www.klubdobrejenergii.pl/forum.html/1/29/0/317/ poza tym teraz właśnie na grilla zamiast "tradycyjnej" kiełbasy wyszukuję ciekawszych potraw, więc tej cukinii też muszę spróbować koniecznie

Zgłoś 22.06.2012 ma Ha

Ja do takiego farszu dodaje jeszcze mięso mielone .Pyyyyychota !!!!!!!!!!

Zgłoś 14.06.2013 gość

a co z tymi dwiema łyżkami oleju