Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Masełko czosnkowe

Tekst i foto Aldi 26-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużotanio złprosty3 min.?

Składniki:

kostka masła,
3-4 ząbki czosnku (lub wg uznania),
sól,
papryka,
zioła prowansalskie,
szczypiorek (nieobowiązkowo)

Jak przyrządzić:

Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, rozetrzeć na talerzyku z solą i papryką. Dodać do masełka i wymieszać. Następnie rozetrzeć w dłoni szczyptę ziół i wymieszać z masłem.
Jeśli lubicie szczypiorek, to polecam również dodać, nadaje dodatkowego aromatu, a przy okazji kanapeczka ładnie wygląda.

Jak podawać?

Oczywiście masełko nalepiej smakuje na chlebku tostowym, który wcześniej pieczemy na grillu na złoty kolor.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2006 Jola

Trzeba przyznać że smakuje wybornie

Zgłoś 01.08.2006 trp k

tylko tyle czosku ???????????????????????????

Zgłoś 03.08.2006 Olik

Przecież jest napisane, że może byc więcej wg.uznania!!!!!!!!!

Zgłoś 15.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Uwielbiam takie maslo ale czasem lapie sie na tym, ze robie bardziej czosnek maslany niz maslo czosnkowe i wierzcie mi - nie smierdze wcale a wcale, pozdrawiam:)

Zgłoś 07.01.2007 Predi

Ja też jestem z wami bardzo happy z masełka czosnkowego ohh jak ja lubie gotować eh

Zgłoś 27.04.2007 Jagódka

Ja do masełka czosnkowego daję więcej ząbków ale jest na to rada, siekany czosnek nie pachnie tak intensywnie niż wyciskany przez praskę, zamiast szczypiorku ja dodaję posiekaną pietruszkę. Dos... Pokaż więcej

Ja do masełka czosnkowego daję więcej ząbków ale jest na to rada, siekany czosnek nie pachnie tak intensywnie niż wyciskany przez praskę, zamiast szczypiorku ja dodaję posiekaną pietruszkę. Doskonale smakuje z bagietką i grillowaną karkówką.

Zgłoś 07.05.2007 karolka222

oj mniam mniam pyszne masełko.... a co do oddechu to, eeeetam naaaajjjj ważniejsze, że smakuje :):):)

Zgłoś 20.05.2010 Edyta

Nawet, nawet. Ja dodałam jeszcze odrobinę TZATZYKI w proszku. Mniam!