Meksykańska sałatka
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 10 zł | - | 15 min. | - |
Składniki:
mrożona sałatka meksykańska,150 g żółtego sera,
puszka ananasa w kostce,
majonez,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
ew. odrobina pikantnego ketchupu.
Jak przyrządzić:
Wystarczy zawartość opakowania, wrzucić bez rozmrażania do niewielkiej ilości osolonej wodyi zagotować. Warzywa odcedzić, ostudzić, dodać pokrojony w kostkę ser żółty i ananasa. Wymieszać z majonezem (i ew. ketchupem pikantnym), doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku i rozgrzewająca sałatka gotowa!

Bliny ze śledziową pastą
Bliny to tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego, drożdżowego ciasta, podawane z wyrazistymi dodatkami. Przygotowuje się je z mąki gryczanej z domieszką mąki pszennej. Najczęstszym dodatkiem do nich są ryby, głównie śledzie i wędzony łosoś a także kawior.
Pasta ze śledzia z ostrą papryczką, złagodzona miodem i śmietaną znakomicie pasuje do delikatnych blinów.

Chlebek grillowany
Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.
Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.