Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mięsna rolada z nadzieniem kurkowym

29.07.2011

Grzyby to bogactwo naszych lasów. Najwcześniej pojawiają się kurki - pięknie pachną, są delikatne i smaczne. Najczęściej dodajemy je do sosów, pierogów i krokietów. Sezon grzybowy już się rozpoczął, a kurki pojawiają się w sklepach i w naszych koszykach. Usmażone na maśle, z dodatkiem młodej cebulki i aromatycznej natki pietruszki, zawinięte w płat polędwicy wieprzowej tworzą smakowite danie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
335 złwymagający60 min.średnia

Składniki:

około pół kg polędwicy,
35 dag kurek,
2 młode cebulki,
pęczek pietruszki,
łyżka masła,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół pojemniczka słodkiej śmietanki,
sól, pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, większe pokroić.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić aż będą miękkie.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać porwaną natkę pietruszki.

2/3 kurek przełożyć do salaterki.

Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Polędwicę przekroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał prostokątny płat.

Mięso lekko rozbić tłuczkiem.

Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Farsz grzybowy rozłożyć na mięsie.

Polędwicę dokładnie zwinąć i spiąć wykałaczkami tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut.

Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek.

Sos wytworzony z pieczenia wlać do pozostawionych kurek.

Dodać śmietanę i chwilę smażyć aż zgęstnieje.

Jak podawać?



Roladę podawać z sosem kurkowym i grillowaną cukinią.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.08.2011 Nika

Zrobilam te poledwice,byla bardzo smaczna, ale niestety nie dalo sie jej pokroic w plastry,rozwalalo sie to miesko razem z zawartoscia.Wg mnie poledwica wieprz.jest za delikatna na rolade,trzeba... Pokaż więcej

Zrobilam te poledwice,byla bardzo smaczna, ale niestety nie dalo sie jej pokroic w plastry,rozwalalo sie to miesko razem z zawartoscia.Wg mnie poledwica wieprz.jest za delikatna na rolade,trzeba by moze uzyc schabu?

Zgłoś 01.08.2011 verona

Jest napisane , że polędwica wieprzowa :-)

Zgłoś 01.08.2011 verona

...zawinięte w płat polędwicy wieprzowej tworzą smakowite danie.

Porcje: 3 Koszt: 35 zł Trudność: wymagający Czas: 60 min. Kaloryczność: średnia

Zgłoś 09.08.2011 as

To polędwica wieprzowa czy schab?Niektórzy mówią na schab polędwica a przecierz to nie to samo

Zgłoś 07.10.2011 piotr

polędwica i schab to jedno i to samo :) jest mała różnica, schab po oddzieleniu od kości staje się polędwicą,ot i cała filozofia, pozdrawiam

Zgłoś 08.03.2013 gość

Thinking like that shows an epxert at work

Zgłoś 11.03.2013 gość

kL9ZCs , [url=http://xxbsdljjcgtw.com/]xxbsdljjcgtw[/url], [link=http://dkcdpdxtaivn.com/]dkcdpdxtaivn[/link], http://yhpvznobsnxa.com/

Zgłoś 11.03.2013 gość

5QKohf <a href="http://ygnvrglcxmjk.com/">ygnvrglcxmjk</a>

Zgłoś 25.09.2013 gość

moze jednak w sekcji WEGETARIANSKIEJ nie bedziecie wrzucac wiecej przepisow z miesem?! ... no comment