Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mięsne uszka

Tekst i foto Danka Daniłowska 23.02.2011

Często zostaje nam mięso z rosołu i nie bardzo wiemy, co z nim zrobić. Warto je wykorzystać do farszu na uszka. Malutkie pierożki, takie na jeden kęs, są znakomite do czerwonego i białego barszczu, do rosołu, a także do zup zmiksowanych. Mogą być odsmażane na maśle, zapiekane z parmezanem. Wersji jest dużo, a w każdej uszka smakują wybornie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
627 złśredni60 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

pół kg mąki,
1 jajko,
szklanka wody,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.

Farsz:

80 dag rosołowego mięsa wołowego,
cebula,
marchew,
pietruszka,
pół łyżeczki majeranku,
ząbek czosnku,
łyżeczka masła,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Przygotowane mięso ugotować razem z pietruszką i marchewką.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.

Mięso zemleć w maszynce razem z marchewką, pietruszką i podsmażoną cebulą.

Farsz przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Mąkę zagnieść z jajkiem, olejem, szczyptą soli i wodą.

Miękkie i elastyczne ciasto odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć niewielkie romby, nakładać przygotowany farsz, sklejać po przekątnej i łączyć dwa boki.

Gotować w osolonym wrzątku.

Jak podawać?

Podawać jako dodatek do zup.

Do czerwonego lub białego barszczu, do rosołu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.12.2012 Krystyna

Właśnie przeczytałam przed chwilką przepis na pyszne uszka które robiła moja mama.Całej rodzinie smakują i co roku muszę je robić.Są przepyszne!

Zgłoś 17.12.2012 Krystyna

Właśnie przeczytałam przed chwilką przepis na pyszne uszka które robiła moja mama.Całej rodzinie smakują i co roku muszę je robić.Są przepyszne!

Zgłoś 11.07.2013 gość

Tydzień temu ulepiłam 300 uszek z grzybami do barszczu 5 godzin roboty pychota.