Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Miętowa zupa-krem z groszkiem

Tekst i foto Basia Nowak 24.09.2013

Pyszna, szybka i rozgrzewająca. Wśród pomysłów na jesienne obiady zdecydowanie najpopularniejsze są zupy, a zwłaszcza gęsta ich wersja, czyli zupa-krem. Propozycja miętowego kremu z groszku zaskoczy smakiem i rozgrzeje w pierwsze chłody.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
59 złprosty30 min.średnia

Składniki:

70 dag groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki), 1/2 szklanki posiekanej szalotki, łyżeczka masła, 750 ml bulionu warzywnego, 1/4 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, skórka z jednej cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli morskiej, świeżo zmielony pieprz do smaku, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (do dekoracji i smaku).

Jak przyrządzić?

Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie (groszek z puszki odsączyć z zalewy, a mrożony rozmrozić, ponownie odsączyć). Szalotkę zeszklić na maśle. Do gotującego się bulionu dodać groszek, szalotkę, parmezan, posiekaną miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z gazu. Zmiksuj całość na gładką masę. Podgrzej do odpowiedniej temperatury przed podaniem.

Jak podawać?

Nalej krem do miseczek, udekoruj „kleksem” ze śmietany lub jogurtu greckiego i świeżą miętą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2013 gość

wyglada apetycznie chetnie sprobuje

Zgłoś 24.09.2013 gość

Moja groszkowa: mrozony groszek, cebula, maslo, kostka bulionu,sol, pieprz, smietana. W garnku lek ko podduszam cebula na masle, wsypuje groszek, zalewam woda, dodaje kostka bulionowa, sol, piep... Pokaż więcej

Moja groszkowa: mrozony groszek, cebula, maslo, kostka bulionu,sol, pieprz, smietana. W garnku lek ko podduszam cebula na masle, wsypuje groszek, zalewam woda, dodaje kostka bulionowa, sol, pieprz. Po 10minutach miksuje. Podaje z keksem smietany.

Zgłoś 24.09.2013 gość

wszystko to wychładza a nie rozgrzewa

Zgłoś 05.01.2015 sammy

SkpDVm http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

Zgłoś 09.09.2015 gość miki

ale fajna zupka. jutro przetestują ja moje kubki smakowe :). ale: groszek na pewno mrozony i zamiast jogurtu bedzie serek lekki bieluch

Zgłoś 14.07.2016 albion gold

I mean it!

albion gold http://jfame.com/blogs/17188/49852

Zgłoś 22.07.2016 cheap fifa 17 coins

look great today.

cheap fifa 17 coins http://myslam.net/en/post/17887

Zgłoś 08.08.2016 buy fifa 17 coins

I've been through this!

buy fifa 17 coins http://mangable.com/forums/games-and-roleplay/60847-fifa-17--a-great-game.html

Zgłoś 04.12.2016 maro

Świetna zupa. Bardzo lubię zupy kremy. Bardzo ważny jest odpowiedni wywar. Ja używam bulionu warzywnego Krakus. Szczególną uwagę zwracam na składniki, a buliony Krakusa nie zawierają żadnych ule... Pokaż więcej

Świetna zupa. Bardzo lubię zupy kremy. Bardzo ważny jest odpowiedni wywar. Ja używam bulionu warzywnego Krakus. Szczególną uwagę zwracam na składniki, a buliony Krakusa nie zawierają żadnych ulepszaczy czy konserwantów.