Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Miętowa zupa-krem z groszkiem

Tekst i foto Basia Nowak 24.09.2013

Pyszna, szybka i rozgrzewająca. Wśród pomysłów na jesienne obiady zdecydowanie najpopularniejsze są zupy, a zwłaszcza gęsta ich wersja, czyli zupa-krem. Propozycja miętowego kremu z groszku zaskoczy smakiem i rozgrzeje w pierwsze chłody.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
59 złprosty30 min.średnia

Składniki:

70 dag groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki), 1/2 szklanki posiekanej szalotki, łyżeczka masła, 750 ml bulionu warzywnego, 1/4 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, skórka z jednej cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli morskiej, świeżo zmielony pieprz do smaku, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (do dekoracji i smaku).

Jak przyrządzić?

Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie (groszek z puszki odsączyć z zalewy, a mrożony rozmrozić, ponownie odsączyć). Szalotkę zeszklić na maśle. Do gotującego się bulionu dodać groszek, szalotkę, parmezan, posiekaną miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z gazu. Zmiksuj całość na gładką masę. Podgrzej do odpowiedniej temperatury przed podaniem.

Jak podawać?

Nalej krem do miseczek, udekoruj „kleksem” ze śmietany lub jogurtu greckiego i świeżą miętą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.09.2013 gość

prosto i pyszne - to lubie dzieki!!!!!

Zgłoś 06.08.2016 fifa 17 android coins

were so proud of you.

fifa 17 android coins http://u4fifa.blogaholic.se/2016/jul/57112/fifa-17-rating-prediction-henrikh-mkhitaryan/