Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Migdałowa Studnia

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.05.2013

Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

Biszkopt: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 25 dag masła, 3 łyżki śmietany 22 %, ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, ½ szklanki posiekanych migdałów. Polewa: 5 dag masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka rumu. Poncz: 3 łyżki rumu, 3 łyżki wody, 2 łyżki zaparzonej kawy, 3 łyżki cukru, kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W dużej misce ubijamy białka z 5 jajek. Gdy piana będzie sztywna, miksując, dodajemy po jednym żółtku, po trochu obie mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Gdy masa będzie gotowa, wlewamy ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu zostawiamy ciasto w tortownicy. Wydrążamy ze środka ciasto, pozostawiając ściany i dno o grubości ok. 2 cm. Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto. W garnku rozpuszczamy masło na nadzienie, dodajemy cukier i kakao. Gdy składniki się rozpuszczą, studzimy masę. Gdy będzie letnia, dodajemy do niej śmietanę, posiekane migdały i rum, a na końcu wydrążony, rozdrobniony biszkopt. Całość dobrze mieszamy i wypełniamy nadzieniem ciasto. Z nadmiaru masy możemy ulepić kuleczki, które będą smakować jak bajaderka. Przygotujmy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i polewamy tym biszkopt. Ozdabiamy kandyzowanymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Jak podawać?

Studnię podajemy schłodzoną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2013 dziadek

Migdałowa Studnia? O rany! Ja jednak przypuszczam, że znam prostszy przepis na usatysfakcjonowanie jakiejś mocno zniecierpliwionej gospodyni domowej w tym temacie.

Zgłoś 07.05.2013 bea

[i]"Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto"[/i] - ale które? To wydłubane czy to, co zostało w tortownicy? A może jedno i drugie? Bez sensu taki nieprecyzyjny pr... Pokaż więcej

[i]"Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto"[/i] - ale które? To wydłubane czy to, co zostało w tortownicy? A może jedno i drugie? Bez sensu taki nieprecyzyjny przepis :(

Zgłoś 07.05.2013 gość

ja od razu zakumałam ,że składniki na poncz to te wymienione pod tytułem "poncz:"

Zgłoś 08.05.2013 gość

Ciasto może być pyszne;) Nie zauważyłam by przepis nie był precyzyjny, wręcz przeciwnie. Bea czytałaś składniki wymienione po tytułem "poncz" czy poszłaś na łatwiznę i olałaś część prz... Pokaż więcej

Ciasto może być pyszne;) Nie zauważyłam by przepis nie był precyzyjny, wręcz przeciwnie. Bea czytałaś składniki wymienione po tytułem "poncz" czy poszłaś na łatwiznę i olałaś część przepisu?

Zgłoś 02.09.2013 ggg

Ciasto pychota !(jeśli ktoś lubi ciasta mokre i ze sporą ilością alkoholu) ;))

Zgłoś 08.01.2015 chaba

AfUiSc http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com