Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Miks warzywny z sosem

Tekst i foto Eliza 22-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty20 min.niska

Składniki:

kalafior, brokuły, brukselka, cukinia, marchew, parmezan, śmietana, masło, pieprz, swieża bazylia

Jak przyrządzić:

Warzywa myjemy, suszymy, kroimy, gotujemy na parze do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy parmezan (może być inny ser żółty albo pleśniowy czy topiony), wlewamy śmietanę, gotujemy, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawiamy dużą ilością bazylii i pieprzu. Ciepłe i ugotowane warzywa polewamy sosem serowym, całość posypujemy natką pietruszki.

Jak podawać?

Najlepiej na płaskich kolorowych talerzach.

Uwagi:

Wersja urozmaicona to podanie warzyw i sosu na makaronie (polecam szpinakowy) lub ryżu.
Potrawę można urozmaicić innymi sezonowymi warzywami, niekoniecznie gotowanymi na parze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.