Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej

Tekst i foto Danka Daniłowska 16.04.2013

Wątróbka drobiowa jest ceniona za swój specyficzny i delikatny smak, szybkość przygotowania i niską cenę. Jest też źródłem niezwykle cennych witamin i wielu składników odżywczych. Doskonale smakuje smażona i duszona. Dobrze komponuje się z cebulą, majerankiem i jabłkami. Małe szaszłyki z wątróbek kieruję do osób, które są miłośnikami domowych imprez, także tych na świeżym powietrzu. Tak przyrządzona wątróbka nie wymaga specjalnych nakryć, możemy jeść ją swobodnie nie przerywając zabawy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
423 złśredni30 min.średnia

Składniki:

60 dag wątróbek drobiowych,
20 dag cienkich plasterków wędzonego boczku,
czerwona papryka,
cebula,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki whisky,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
łyżeczka tymianku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Wątróbki oczyścić z błon, większe przekroić na pół.

Sos sojowy wymieszać z whisky, sokiem z cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, pokruszone liście laurowe, tymianek, oliwę.

Przygotowaną marynatą polać wątróbki i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Paprykę pokroić na nieduże cząstki, cebulę w talarki.

Wątróbki wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem, ciasno owijać plasterkami boczku.

Na patyczki nabijać wątróbki, następnie cebulę i paprykę.

Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostawioną marynatą i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Można też upiec szaszłyki na grillu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2013 Wontrupka

Jak szaleć to szaleć, co nie?

Zgłoś 16.04.2013 gość

jest smazne i zdrowe ale nie na grilu

Zgłoś 16.04.2013 dziadek

Coraz mniej jedzenia, coraz większe talerze. Najpierw pomidorki koktajlowe, teraz to. Danka szykuje nam model diety koreański. Północnokoreański. Co następne? Trzy fasolki sote? Chyba pójdę na t... Pokaż więcej

Coraz mniej jedzenia, coraz większe talerze. Najpierw pomidorki koktajlowe, teraz to. Danka szykuje nam model diety koreański. Północnokoreański. Co następne? Trzy fasolki sote? Chyba pójdę na tory najeść się szczawiu... Do syta.

Póki czas:((((

Zgłoś 17.04.2013 Ela

Tak jeszcze nie jadłam wątróbki, ale pomysł ciekawy, najczęściej jadam z cebulką i jabłkami.

Zgłoś 10.08.2014 goÅÄ

9snkA0 wtwnllbpwqac, [url=http://rqcfbdnyzzes.com/]rqcfbdnyzzes[/url], [link=http://xubwdjwxxafy.com/]xubwdjwxxafy[/link], http://pucbwxixbhob.com/