Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Miodówka

Tekst i foto NiKi 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

- 0,5 litra spirytusu,
- 2 duże soczyste cytryny,
- laska wanilii,
- cukier waniliowy,
- goździki,
- woda,
- miód.

Jak przyrządzić:

Spirytus gotujemy na małym ogniu dolewając (w zależności od upodobań mniej lub więcej wody:) 0.75 litra wody. Dodajemy teraz ok. 5-8 łyżek miodu (można więcej:), sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową, małą saszetkę cukru waniliowego, goździki oraz 1/2 laski wanilii posiekanej. Teraz wszystko ponownie gotujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo biorąc wszystko "na nos". Następnie wszystko przecedzamy przez szmatkę, aby odsączyć wszystkie śmieci. Wlewamy do ładnych i pękatych bytelek i ... czekamy!

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podgrzana:)

Uwagi:

Aby miodówka była naprawdę EXTRA, musi stać conajmniej 2 tygodnie w ciemnym miejscu w pokojowej temp. A im dłużej stoi tym lepsza:) Życzę cierpliwości!

Czas przygotowania:

Gotuje się szybko, ale każe na siebie długo czekać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2003 baron

Wyśmienite!!!! A jak rozgrzewa po zmarznięciu. Posiada też właściwości lecznicze. Zapobiega przeziębieniom

Zgłoś 18.04.2003 PzP

Słabe to, prawdziwa miodówka to tylko spirytus i miód oraz woda ( wody tylko tyle aby rozpuścić miód), odstawic conajmniej na miesiąć - później spróbować - inne myrdaniny odpadają. Trunek TYLKO... Pokaż więcej

Słabe to, prawdziwa miodówka to tylko spirytus i miód oraz woda ( wody tylko tyle aby rozpuścić miód), odstawic conajmniej na miesiąć - później spróbować - inne myrdaniny odpadają. Trunek TYLKO dla koneserów

Zgłoś 08.12.2002 s07

Moj kolega ktory handluje woodeczką bez akcyzy sprzedaje litr tego trunku - dokladnie taki sam przepis - za UWAGA 55 PLNoof!

I ciągle ma na to koopcoof. Piem - Ambrozya sie chowa - to dop... Pokaż więcej

Moj kolega ktory handluje woodeczką bez akcyzy sprzedaje litr tego trunku - dokladnie taki sam przepis - za UWAGA 55 PLNoof!

I ciągle ma na to koopcoof. Piem - Ambrozya sie chowa - to dopiero jest nektar!

Zgłoś 18.09.2003 cobra4

bardzo dobry przepis.... ja jednak gotuje sam "zacier" bez spirytusu, a na koncu mieszam, proponuje tez dodac galke muszkatuowa - najlepiej swieza...(ja daje zamiast gozdzikow)

Pokaż więcej

bardzo dobry przepis.... ja jednak gotuje sam "zacier" bez spirytusu, a na koncu mieszam, proponuje tez dodac galke muszkatuowa - najlepiej swieza...(ja daje zamiast gozdzikow)

polecam:)

Zgłoś 26.06.2004 bolo

od kiedy alkohol się gotuje. każdy kto chce się na ten temat wypowiadać to powinien wiedzieć, że alkohol po osiągnięciu 75 stopni Celsjusza paruje. W związku z tym po gotowaniu zostaje tylko jak... Pokaż więcej

od kiedy alkohol się gotuje. każdy kto chce się na ten temat wypowiadać to powinien wiedzieć, że alkohol po osiągnięciu 75 stopni Celsjusza paruje. W związku z tym po gotowaniu zostaje tylko jakiś tam wywar!!!!!!!!. Należy wszystkie składniki zagotować, a nastepnie połączyć ze spirytusem.

Zgłoś 06.08.2004 TOmek

s07 czy moglbys podac ile miodu na ile wody i ile spirytusu???

Zgłoś 16.10.2004 K.

Co za bajzel !

Pewnie że gotowanie spitytusu to kastracja trunku.

Czy może ktoś podać porządny i dokładny przepis na miodówkę???

Zgłoś 25.03.2005 Mirek Alkoholik z Kielc

Juz podaje przepis na midowke z prawdziwego zdazenia:

0.5 l spirytusu, 0.5 l wody, 5 lyzek stolowych miodu ( najlepij spadziowy) i 1.25 cytryny.

Woda musi byc przegotowana, ale let... Pokaż więcej

Juz podaje przepis na midowke z prawdziwego zdazenia:

0.5 l spirytusu, 0.5 l wody, 5 lyzek stolowych miodu ( najlepij spadziowy) i 1.25 cytryny.

Woda musi byc przegotowana, ale letnia aby miod nie stracil witamin. do niej dodajemy sok z cytrynki i ok. 5 lyzek miodu ( na smak bo miod ma rozna slodkosc i nektar ). Wszytsko mieszamy a na koniec wlewamy spirytus. I wszystko w tym temacie. Same zdrowie. A musi postac ze 2 dni. Ale jezeli kogos bardzo suszy mozna pic od razu aby tylko wystyglo :)

Zgłoś 02.04.2005 iwano108

Delikatne sprostowanie do przepisu nie dodajac 1/2laski wanili mozna wypic zaraz po przygotowaniu

Zgłoś 10.04.2005 slawekbar

0,5l spirytusu, 250ml miodu (z Biedronki), sok z 2 cytryn a wody ok. o,75l. Zabełtać i do szafy. Po 2 tygodniach na stół.

Zgłoś 14.11.2005 tiko

bardzo dobra rozgrzewa do białości .jak wypiłem u kolegi to 2 dni wracałem do domu.krótko mówiac miodówka syci miodówka poi po miodówce dobrze stoi.

Zgłoś 15.01.2006 3grosze

poczytałem, posłuchałem, proponuję:

1 część spirytusu (ze sklepu, nie od kolegi bez akcyzy)

1 część miodu (doskonały gryczany a o spadziowym to poczytajcie)

1 część soku ze ... Pokaż więcej

poczytałem, posłuchałem, proponuję:

1 część spirytusu (ze sklepu, nie od kolegi bez akcyzy)

1 część miodu (doskonały gryczany a o spadziowym to poczytajcie)

1 część soku ze świeżych cytryn

odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 1 miesiąc

codziennie potrząsając zawartością

rozlewamy do butelek, korkujemy

im starszy tym lepszy, smacznego

Zgłoś 21.02.2006 gajka

300 ml miodu spadziowego ze spadzi iglastej ,sok z 6 cytryn, 2 syropy na kaszel Pinii i 1/2l spirytusu .Taki trunek najlepiej smakuje na kuligu .Pozdrowienia wszystkim smakoszom miodu

Zgłoś 21.02.2006 gajka

gałka muszkatołowa działa trochę narkotycznie z alkoholem.Nie polecam tego robić można dostać Globusa działa to tak samo jak palona gałka -Szalony pomysł

Zgłoś 05.02.2006 KLOS

POLECAM Z MAŁĄ KOREKTĄ SOK Z 6 CYTRYN I NIE WIĘCEJ NIZ 3 GOŹDZIKI. Mało się nie upiłem podczas produkcji normalnie pychota!!!

Zgłoś 22.11.2006 ryba

rzeczywiscie co za bajzel!

nie to jest dobre co jest dobre tylko to co komu smakuje!

przepis I klasa !!

Zgłoś 25.10.2008

Nie gotuje sie ani miodu ( bo traci wszystko co cenne powyżej 40 stopni C), ani spirytusu. Proporcja 50/ 50 to lak a nie trunek. ale każdy lubi co innego. Ja daje 0.25 spirytusu 0.3 wodu mineral... Pokaż więcej

Nie gotuje sie ani miodu ( bo traci wszystko co cenne powyżej 40 stopni C), ani spirytusu. Proporcja 50/ 50 to lak a nie trunek. ale każdy lubi co innego. Ja daje 0.25 spirytusu 0.3 wodu mineralnej bądz przygotowanej ale zimnej. Miód ( do 5 łyżek) rozpuszczam w wodzie ale schłodzonej dodaje do spirytusu. Cukier waniliowy nie wiecej jak pół łyzeczki i troche soku z cytryny, cukru sie nie daje bo wszelkie cukry w najprostszej postaci zawiera miód. Grzeje niemiłosiernie cały przełyk, ale nie trzeba zapijać, jest pyszne.

Zgłoś 07.04.2007 melka

Robię zupełnie inaczej. Dodawanie miodu do gorącego roztworu jest niekorzystne - miod traci swoje dobroczynne wartosci. Ja robie tak: dwie szklanki wrzącej wody wlewam do goącego dzbanka do tego... Pokaż więcej

Robię zupełnie inaczej. Dodawanie miodu do gorącego roztworu jest niekorzystne - miod traci swoje dobroczynne wartosci. Ja robie tak: dwie szklanki wrzącej wody wlewam do goącego dzbanka do tego wlewam szklanke spirytusu i szybko do butelki. Po ostygnięciu do około 40 st. C.dodaję łyżkę miodu isok z 1/2 cutryny. Po schłodzeniu jest gotowe do degustacji. Oczywiście jak postoi dłuzej jest lepsza (choć tu zdania są podzielone) Smacznego

Zgłoś 10.04.2007 ed hunter

co za barbarzyństwo!!!! SPIRYTUS GOTUJEMY?!!!! spirytus na koniec do zimnego dolewamy coby wartości nie tracił!!!! reszta przepisu ok :)

tylko pamiętać!!!! GOTUJEMY miód i przyprawy z WOD... Pokaż więcej

co za barbarzyństwo!!!! SPIRYTUS GOTUJEMY?!!!! spirytus na koniec do zimnego dolewamy coby wartości nie tracił!!!! reszta przepisu ok :)

tylko pamiętać!!!! GOTUJEMY miód i przyprawy z WODĄ a NIE ze spirytusem.

Zgłoś 14.10.2007 Rajmek

Kto madry gotuje spirytus.przeciez to wierutna bzdura!!!

Zgłoś 18.11.2007 stary_ale_jary

spirytusu za skarby nie gotujcie. Miód nie rozpuści się w spirytusie więc można go zmieszać z wodą i odstawić (czym na dłużej tym lepiej). W tym czasie możemy już zacząć degustacje spirytusu. Ja... Pokaż więcej

spirytusu za skarby nie gotujcie. Miód nie rozpuści się w spirytusie więc można go zmieszać z wodą i odstawić (czym na dłużej tym lepiej). W tym czasie możemy już zacząć degustacje spirytusu. Jak ktoś dotrwa i spirytusu zostanie to można rozpuszczony uprzeednio miód dodać i zostawić na drugi dzień. Smakuje super....

Zgłoś 07.11.2008 fausti

Robię nalewki od dawna. Proszę Was, nie gotujcie spirytusu. Ulatują mu cenne procenty. Miód z czasem sam rozpuści się w alkoholu. Ponadto podgrzanie miodu do temp. powyżej 40 stopni pozbawia go ... Pokaż więcej

Robię nalewki od dawna. Proszę Was, nie gotujcie spirytusu. Ulatują mu cenne procenty. Miód z czasem sam rozpuści się w alkoholu. Ponadto podgrzanie miodu do temp. powyżej 40 stopni pozbawia go wszelkich właściwości leczniczych.

Zgłoś 09.02.2008 Szlachcic

Skoro robie i pije ten trunek nie od dzis to tez sie wypowiem. Najlepszy z wyzej wymienionych przepisow podal 3grosze. Zadnej wody, zadnego gotowania. Tylko swiezo wycisniety sok z cytryny (troc... Pokaż więcej

Skoro robie i pije ten trunek nie od dzis to tez sie wypowiem. Najlepszy z wyzej wymienionych przepisow podal 3grosze. Zadnej wody, zadnego gotowania. Tylko swiezo wycisniety sok z cytryny (troche miąższu tez nie zaszkodzi,spirytus to lubi), miod i moc. Wszystko w proporcjach 1/3. Ilosc spirytusu mozna _delikatnie_ zwiekszyc badz zmniejszyc, zalezy na jaki trunek mamy akurat ochote. Gotowe do picia od razu po dobrym wymieszaniu. Oczywiscie im dluzej lezakuje tym lepiej (moim zdaniem w zupelnosci wystarczaja 3dni).

Sprawdzalem rozne przepisy i pisze ten post dlatego, ze osobiscie bylbym bardzo zadowolony gdybym kiedys, gdy po raz pierwszy pytalem googla o przepis dostal tę prostą, aczkolwiek cudowną recepturę.

pozdrawiam

Zgłoś 13.02.2008 Świętokrzyski Mistrz

Widze, zę każdy prezentuje inną ideologię robienia miodóweczki... Ja przedstawiam swoją. 0,5 l spirytusu, na to 0,5 l miodu (wcześniej podgrzanego w kąpieli wodnej..tak az bedzie ciekły i cieplu... Pokaż więcej

Widze, zę każdy prezentuje inną ideologię robienia miodóweczki... Ja przedstawiam swoją. 0,5 l spirytusu, na to 0,5 l miodu (wcześniej podgrzanego w kąpieli wodnej..tak az bedzie ciekły i cieplutki) do tego szklanaka (może być troszke więcej wody, ale jesli chcemy uzyskac specyficzna konsystencję napitku, to tu oszczędnie) wrzącej przegotowanej wody i około pół szklanki soku ze świerzych cytryn. Zakrecamy buteleczkę i odstawiamy na conajmniej miesiąc. Wrazenia gwarantowane:)

Zgłoś 31.10.2008 juras

Mi sie miód niechce rozpuscic.Zrobilem wedłóg przepisu i przez 3 tyg. dziennie wstrzasam butelkami z miodówka a miód i tak zostaje na spodzie-nie rozmieszany.

Jaka przyczyna?

Zgłoś 09.01.2010 Belmo

A ja po waszych wywodach zrobiłem tak:

0,5l spirytusu na 1,025 trunku (1L + ćwiartka)

4,5-5 łyżek stołowych miodu,

sok z 4 cytryn

1 łyżka cukru waniliowego

Miód ro... Pokaż więcej

A ja po waszych wywodach zrobiłem tak:

0,5l spirytusu na 1,025 trunku (1L + ćwiartka)

4,5-5 łyżek stołowych miodu,

sok z 4 cytryn

1 łyżka cukru waniliowego

Miód rozpuścić w 0,5l wody ciepłej ale nie gorącej żeby nie stracił swoich właściwości, do tego dolać sok z cytryny (najlepiej bez miąższu, potraktowany przez sitko) oraz cukier waniliowy.

Całość zmieszać ze spirytusem i uzupełnić wodą do pojemności 1,025l

Po około 2-3 godzinach jak w trunku widać pływające resztki cytryny i inne przecedzić przez szmatkę, pieluchę aby nalewka była czyściutka.

Powiem Wam, dobreeee, idzie w łeb :)))

Zgłoś 18.01.2010 filipesco

Dostałem od znajomego dość dziwny ale ciekawy przepis na miodówkę tj : 1l szprytu , 1,2 wody , 300 ml miodu 5 cytryn ( sam sok ) ,1 lyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka słotkiej papryki , 2 łyżeczki k... Pokaż więcej

Dostałem od znajomego dość dziwny ale ciekawy przepis na miodówkę tj : 1l szprytu , 1,2 wody , 300 ml miodu 5 cytryn ( sam sok ) ,1 lyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka słotkiej papryki , 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej . wszystko razem wymajtałem przecedziłem przez gazę i do flaszek:)) smak ciekawy ale na przyszłość dam mniej kawy ponieważ jej smak dominuje w tym napitku . No ale jak kto lubi:)

Zgłoś 25.06.2011 gola_p

Gotować miód ??!! To zbrodnia !!!! Miód traci wszystkie swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 01.11.2010

przepis bezwartościowy, wciskanie ciemnoty ani miodu ani spirytusu się nie gotuje, przyprawy owszem. Terma

Zgłoś 04.12.2010 pawel1830

Ja znalazłem taki przepis

• 1kg miodu (najlepiej lipowego)

• 1/4 l wody

• 1l spirytusu

• 1l wódki

• 2 goździki, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru ... Pokaż więcej

Ja znalazłem taki przepis

• 1kg miodu (najlepiej lipowego)

• 1/4 l wody

• 1l spirytusu

• 1l wódki

• 2 goździki, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego

• skórka pomarańczy