Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Miso Ramen - legendarna Japońska zupa

Tekst i foto mateusz20001 21-03-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--wymagający150 min.-

Składniki:

Składniki na zupę:
6 l wody, 2 kg surowego kurczaka (z kośćmi), 1 średnia cebula, 1-2 marchewki, trochę woszczyny (seler, możne być tez kapusta pekińska), 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach), około 1 łyżki stołowej soli.

Składniki na "bazę" zupy:
1 łyżka oleju do smażenia, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru, 100 ml pasty miso, 50 ml japońskiego sosu sojowego, 1 łyżeczka rozpuszczonej kostki rosołowej, chili albo ostre papryczki do smaku (musi być troszkę ostrawe),
sól i pieprz.

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodobań gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry, sos sojowy, mirin (słodkie sake do gotowania), tofu, wakame, siekana zielona cebulka, pokrojone w plastry grzyby shiitake.

Jak przyrządzić:

Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być na ze dwa cm na dnie). Podgrzej zupę i przygotuj makaron. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron. Szybko podgrzej przystrojenie które tego potrzebuje i dodaj do miseczek. Dodaj resztę dekoracji i podawaj. A teraz dokładniej do każdej części:

Zupa:
Do dużego garnka trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sol do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodowce, i ożywać nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów.
Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.

Baza:
Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołowa rosołu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Makaron:
Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gotującą się woda (nie ta z garnka). Odsącz przez kilka minut.

Potrzebne przybory:

Mózg.

Jak podawać?

Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupa. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.

Uwagi:

Makaron:
No oczywiście powinien być japoński ramen, ale jeśli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby był bardzo cienki i długi. Można też użyć tego makaronu z zupek błyskawicznych, ale to w ostatecznej ostateczności.

Czas przygotowania:

Dosyć pracochłonna, ale jest tego warta POLECAM!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2011 Anka

WOSZCZYNA??

Włoszczyzna chyba?

Zgłoś 02.09.2011 Anka

WOSZCZYNA??

Włoszczyzna chyba?

Zgłoś 02.09.2011 A.

Do X:

Jedną z odmian zupy ramen jest miso ramen, to coś jak połączenie obu. Potwierdził znajomy japończyk :)

Zgłoś 02.09.2011 X

Ramen to jedna zupa, a miso druga - miso najczesciej jest czystą zupą i bez makaronu (choc roznie z tym bywa), ale to dwie rozne zupy...