Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Miszmasz brokułowo-marchwiowy

Tekst i foto jeloneq 26-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.mało

Składniki:

- 0,5 kg marchwi,
- duży brokuł,
- 1 średnia cebula,
- szklanka bulionu z kostki,
- masełko do smażenie,
- 2 rożki serka topionego ziołowego,
- przyprawy do smaku wedle gustu,
- 2-3 ziemniaki ugotowane.

Jak przyrządzić:

Na dwóch łyżkach masełka podsmażamy lekko pokrojoną w kostke cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy na to pokrojoną w plasterki marchewkę i krótko dusimy, mieszając, zeby cebulka sie super nie spiekła.Po 3 minutach, gdy marchewka lekko się zeszkli dolewamy bulionu tak, żeby przykrylo marchewkę, przykrywamy i dusimy aż marchewka lekko zmięknie. W razie ubytku płynu, dolewamy bulionu. Nie ma go być za dużo, bo to nie zupa. Gdy marchewka dojdzie, ładujemy do rondla pokruszone różyczki brokułowe (jezeli ktoś wrzuca równiez te grubsze części, niech wrzuci je troche wcześniej, zeby zmiekły) mieszamy całość i dusimy aż zmiękną brokułowe kawałki. Podlewamy bulionem, tak aby całość nie przywarła do dna i była wilgotna. Pod koniec, gdy brokuły i marchewka ładnie zmiękna, wrzucamy dwa rożki ziołowe i energicznie mieszamy. Czekamy aż serek sie rozpuści, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i papryką ewentualnie odrobiną ziół prowansalskich.
Wcześniej ugotowane ciepłe kartofelki kroimy w plasterki, układamy na talerzu, wykładamy na to porcję miszmaszu, posypujemy zieleninką i wmiatamy z przyjemnością.

Potrzebne przybory:

Standardowe; rondel, nóż, deska do krojenia, fartuch dla lubiących się uświnić.

Uwagi:

Potrawa jest równie smaczna na zimno jak i na gorąco. Można ją podawać jako danie samodzielne, albo dodatek sałatkowy do mięcha.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2004 beniu

do miecha??? Zebys sie w piekle smazyl!!!

Zgłoś 16.07.2004 asia

do Benia.

a czego się czepiasz?Potrafisz coś sam wymyślić.Ciśnie mi się coś na usta, ale nie będę chamem

Zgłoś 28.10.2004 vege

asiu nie wiem o co ci chodzi?baniuma racje skoro jestesmy w dzaile wegetariamskie to podiabla pisac o miechu?kuchnia to i filozofia a nie tylko zwykla wyzera...wiecej pomyslunku w czasie zarcia ... Pokaż więcej

asiu nie wiem o co ci chodzi?baniuma racje skoro jestesmy w dzaile wegetariamskie to podiabla pisac o miechu?kuchnia to i filozofia a nie tylko zwykla wyzera...wiecej pomyslunku w czasie zarcia zycze tobie oraz twej rodzinie

Zgłoś 25.01.2006 Black Lady

No dobra, ale chyba chodzi tu o pomysły alternatywne... A że do mięsa pasuje, to nie może byc umieszczony w tym dziale? Wydaje mi się, że to nie przeszkadza...

Zgłoś 07.06.2012 XXSEcaMyUwCulunoxqU

Moi jedzą wszystko i nie wmdioao, co jest gorsze;) Chociaż nie jest mi przykro, że coś się zmarnuje, ale z drugiej strony, jakby nie zauważali często i nie odrf3żniali smakf3w itd. A może nie ch... Pokaż więcej

Moi jedzą wszystko i nie wmdioao, co jest gorsze;) Chociaż nie jest mi przykro, że coś się zmarnuje, ale z drugiej strony, jakby nie zauważali często i nie odrf3żniali smakf3w itd. A może nie chcą mf3wić z pełnymi ustami.