Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mizeria

Tekst i foto DARK 04-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złprosty15 min.?

Składniki:

ogórek, śmietana 18% - może być kremówka, ocet lub sok z cytryny, cukier, pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Ogórka zetrzeć na tarce i włozyć do miski. Posypać solą, dolać 1 śmietanę i wsypać cukier 4-5 łyżeczek. Dodać 3 łyżki octu, aż śmietana się lekko zetnie i popieprzyć. Można dodać odrobinę koperku, jak świeży - nie dawać suszonego badziewia.

Potrzebne przybory:

tarka, miska :)

Jak podawać?

W miseczkach.

Uwagi:

Piszę o 1 ogórku - to będzie mała miska. Im więcej ogórków, tym więcej wszystkiego dodawać i nie przesadzać z octem. To ma być smak słodko-kwaśny!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2009 EDZIO

mizeria jest b.dobra bez śmietany.troszkę soli do smaku, cukru,octu winnego lub cytryny.pieprzu no i ząbek lub dwa czosnku na około 1kg.ogórków. polecam