Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mizeria z cebulką

Tekst i foto asik 09-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.mało

Składniki:

- ogórki zielone,
- pomidor,
- cebulka,
- sól,
- troszkę pieprzu,
- ocet,
- śmietana,
- sól.

Jak przyrządzić:

Poszatkować ogórki w plasterki, pokroić pomidora, poszatkować drobno cebulę.
To wszystko do jednej michy, dodać śmietane i do smaku octu, soli i pieprzu. Ja osobiście jem bez pieprzu.

Jak podawać?

Jako surówka do obiadu, samo z chlebem na kolację.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2004 miśka

naprawdę wybitne danie!!!!!!!!!!!!!!! (ha, ha, ha,)

Zgłoś 15.11.2004 Dominika

Do anonimowego komentatora:

Nie znasz się! Mizeria to moja ulubiona sałatka do obiadu! A ten przepis jest jeszcze udoskonalony nutą pomidorów! Mi osobiście smakuje! Pozdrawiam :*

Zgłoś 16.11.2004 ulica

Błąd w nazwie! Mizeria to - mizeria, czyli same ogórki szatkowane, podane w jakimś jogurcie czy innej śmietanie(mniam!). A to jest po prostu sałatka pod tytułem ogórki z pomidorami i cebulką . S... Pokaż więcej

Błąd w nazwie! Mizeria to - mizeria, czyli same ogórki szatkowane, podane w jakimś jogurcie czy innej śmietanie(mniam!). A to jest po prostu sałatka pod tytułem ogórki z pomidorami i cebulką . Spróbujcie wersji z ogórkiem kiszonym (najlepiej własnej roboty).

Zgłoś 18.11.2004 Tuśka

Bardzo proste!!! Właściwie to nie jest mizeria,tylko prosta sałatka.Ja bym zrobiła jeszcze tak:dodałabym papryki,szczypiorku,rzodkiewki...Każdy niech doda co chce! A ten przepis jest banalny(bez... Pokaż więcej

Bardzo proste!!! Właściwie to nie jest mizeria,tylko prosta sałatka.Ja bym zrobiła jeszcze tak:dodałabym papryki,szczypiorku,rzodkiewki...Każdy niech doda co chce! A ten przepis jest banalny(bez urazy).Może i dobra ta mizeria ale mało urozmaicona.

Zgłoś 22.11.2004 agi

Czy ktoś wie, jak sie przygotowuje surówkę z kaopusty, taką jak podają u "chińczyków"? Próbowałam kilka razy i zawsze jest za twarda...

Zgłoś 24.11.2004 bromba

Apropos surówki od chińczyka :))) Musisz macerować kapustę jakiś czas w zalewie, wtedy zmieknie. I tutaj nie wiem o jaką surówkę chodzi, bo często podają poprostu poszatkowaną kapustę z marchewk... Pokaż więcej

Apropos surówki od chińczyka :))) Musisz macerować kapustę jakiś czas w zalewie, wtedy zmieknie. I tutaj nie wiem o jaką surówkę chodzi, bo często podają poprostu poszatkowaną kapustę z marchewką - wtedy tylko sól, cukier, pieprz, mieszasz to wszystko, po zmacerowaniu - oliwa. Inna wersja jaką znam i bardzo lubię - to kapusta krojona w kwadraty 1,5 cm x 1,5, marchew w cienkie plasterki, do tego może być np. cebula lub papryka czerwona w paski - wrzucasz do miski - zalewa - ocet, sos sojowy, imbir, chili, oliwa, sporo czosnku zmiażdżonego (proporcje na wyczucie - zależy ile tych warzyw jest) i wstawiasz do lodówki na kilka godzin. Wyjmujesz - jesz. Sprawdzona, bardzo dobra.

A teraz o rzeczonej mizerii - rzeczywiście i dla mnie mizeria to ogórki w śmietanie, i rzeczywiście przepis jest banalny, ale... fajnie sobie coś takiego przypomnieć, poza tym wierzę, że są tacy na tym świecie, dla których to nowość :)))

Pozdrawiam!

Zgłoś 24.11.2004 mirrow

Popieram moich poprzedników - prawdziwą mizerię je się bez pomidorów. Same ogórki, cebula, śmietana i przyprawy :) Tak czy siak smaczne. Chyba, że macie ogórki z ogródka. Nie te długie spod foli... Pokaż więcej

Popieram moich poprzedników - prawdziwą mizerię je się bez pomidorów. Same ogórki, cebula, śmietana i przyprawy :) Tak czy siak smaczne. Chyba, że macie ogórki z ogródka. Nie te długie spod foliaków, ale krótkie. Niezbyt smaczne, bo zazwyczaj okropnie gorzkie z jednej strony. Nie polecam tworzenia z nich mizerii ;)

No i mizeria doskonale pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem :)

Pozdrawiam

Zgłoś 02.01.2005 daka

masz fajnom potrawe

Zgłoś 27.02.2005 kecaj

ja wszystko kroję w kosteczkę, zamiast octu używam kwasek cytrynowy i nazywam to różową śmietanką.

Zgłoś 19.10.2005 kascha

Faktycznie...przepis na topie..i taki wyszukany ;] Tylko ze pomidory sie gryza z ogorkiem wiec po co wprowadzac konflikt w mizerii..??

Zgłoś 13.12.2005 polcia

mizeria jest nie zła

Zgłoś 17.12.2005 Isie

*** Oda do mizerii ***

*******Dla Wszystkich, którym mizeria nie jest obojętana :)*********

Zwykły ogórek w zielony strój przywdziany

Czasami w całości czasami na kanapce... Pokaż więcej

*** Oda do mizerii ***

*******Dla Wszystkich, którym mizeria nie jest obojętana :)*********

Zwykły ogórek w zielony strój przywdziany

Czasami w całości czasami na kanapce krajany.

Lecz kiedy skrojony ze śmietaną ma spotkanie

Rozkosz w mych ustach rośnie nieubłaganie

Pomału delektuje się tym cudownym smakiem

Nie dorówna jej nawet kruche ciasto z makiem.

I tak łyżka po łyżce aż zobaczę samo dno talerza

Przepraszam, że z takich rzeczy się Wam zwierzam

Bo mizeria w moim menu stanowi bardzo wiele,

mizerię jem zawsze - w dni powszednie i niedzielę.

Napisany 2004.07.03

Autor: Qmpe

Wrzucam tu mój wiersz z przed ponad roku w glori mizeri :D

Pozdrawiam Isie

Zgłoś 20.06.2006 inka

kurczę!!! mizeria to mizeria a nie jakieś pomidory...

Zgłoś 08.07.2006 haka

Co zrobić kiedy ogórki są gorzkie?

Zgłoś 13.07.2006 lola

ogórki są gorzkie jeżeli są zrywane w południe tzn gdy świeci słońce. Ogórki muszą być jędrne (jeśli kupowane w sklepie). A najlepiej jeśli z własnego ogródka zrywane rano lub wieczorem...

<... Pokaż więcej

ogórki są gorzkie jeżeli są zrywane w południe tzn gdy świeci słońce. Ogórki muszą być jędrne (jeśli kupowane w sklepie). A najlepiej jeśli z własnego ogródka zrywane rano lub wieczorem...

Pozdrawiam mizerowiczów

Zgłoś 23.08.2006 MARZENA

ZEBY OGÓRKI NIE BYLY GORZKIE OBIERAJ OD JASNEJ STRONY

Zgłoś 23.08.2006 kasia

dodaj czosnku

Zgłoś 21.01.2007 Audi

~Marzena dobrze radzi - ogórek jest gorzki od ciemnej strony. Obierać należy zaczynając od jasnej. Mnie ciekawi natomiast jakiego pieprzu użyć - czarnego, białego czy (modnego obecnie w marketac... Pokaż więcej

~Marzena dobrze radzi - ogórek jest gorzki od ciemnej strony. Obierać należy zaczynając od jasnej. Mnie ciekawi natomiast jakiego pieprzu użyć - czarnego, białego czy (modnego obecnie w marketach) kolorowego?

Mnie najlepiej smakuje mizeria z ziemniaczkami odsmażonymi na patelni i posypanymi koperkiem. Odsmażonymi oczywiście na smalcu.

Czytałem gdzieś o znakomitym zdrowotnym działaniu ogórków. Sęk w tym, że najlepiej organizm przyswaja te "dobroci" z ogórka w połączeniu ze śmietaną. I to im wyżej %-tową tym lepiej.

I do tego właśnie służy mizeria. Zrobiona na porządnej śmietanie, nie na jakichś tak jogurtach bez%%%% czy kefirach. I żeby było śmieszniej, te procenty ze śmietany nie wchodzą w połączeniu z ogórkiem w biodra. To tyle z ostatnich badań naukowców od spraw żywieniowych. Smacznego !!

Zgłoś 31.03.2008 latem999

Sałatka może i smaczna, ale nie nazwałabym tego mizerią :)

Osobiście ciacham ogórki za pomocą tarki (te dwa ostrza z boku), zlewam i wyciskam sok, wypijam go:), mieszam resztę z solą, ods... Pokaż więcej

Sałatka może i smaczna, ale nie nazwałabym tego mizerią :)

Osobiście ciacham ogórki za pomocą tarki (te dwa ostrza z boku), zlewam i wyciskam sok, wypijam go:), mieszam resztę z solą, odstawiam na kwadrans i łączę ze śmietaną z pieprzem.

Zgłoś 16.05.2008 bombastik

mniam mniam pychotka

Zgłoś 30.06.2008 ANIA

Ja mam swoje ogóreczki prosto z grządeczki ekologiczne sama je wyhodowałam obcych bym nie kupowała,są bardzo smaczne a jakie pachnące.....jak kwiatuszki na łące!!!!! Właśnie zrobiłam sobie... Pokaż więcej

Ja mam swoje ogóreczki prosto z grządeczki ekologiczne sama je wyhodowałam obcych bym nie kupowała,są bardzo smaczne a jakie pachnące.....jak kwiatuszki na łące!!!!! Właśnie zrobiłam sobie mizerię bez pomidora{bo po co pomidor?}i {po co cebula?}dałam śmietanki pieprzu,koperku wymieszałam dosoliłam i wpieprzyłam.!!!!!!!!!!!!!! ACH ALE PYCHA PALUSZKI LIZAĆ.

Zgłoś 28.08.2009 dfygdr

O matko jedni lubią mizerię z pomidorów, a inni z ogórków. jak ktoś się nie zna nie wie, że mnóstwo osób jada mizerię z samych pomidorów. poza tymm pomidory są dużo zdorowsze niż ogóry

... Pokaż więcej

O matko jedni lubią mizerię z pomidorów, a inni z ogórków. jak ktoś się nie zna nie wie, że mnóstwo osób jada mizerię z samych pomidorów. poza tymm pomidory są dużo zdorowsze niż ogóry

Zgłoś 28.12.2009 laska2309

przepis git ja robilem smietana 12 % zamiast pomidorka rzodkiewke i tylko na 10 min do lodowki posypac pieprzem i sola ocet bajka

Zgłoś 12.06.2012 toco

Żeby surówka - jak piszesz - nie smakowała "surowizną", należ najpierw składniki zmacerować.

1kg kapusty, kilka ząbków czosnku, 1 marchewka, pół szklanki oleju(najlepiej rzepakow... Pokaż więcej

Żeby surówka - jak piszesz - nie smakowała "surowizną", należ najpierw składniki zmacerować.

1kg kapusty, kilka ząbków czosnku, 1 marchewka, pół szklanki oleju(najlepiej rzepakowy, 1-sze tłoczenie), 1,5 łyżki soli.

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na "grubych oczkach", czosnek przeciskamy przez praskę (lub "drobno" kroimy) i łączymy wszystkie składniki.

Zagotowujemy pół litra wody z pół szklanki octu i pół szklanki cukru.

Tak przygotowaną zalewą zalewamy kapustę i odstawiamy do ostygnięcia.

Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Najlepsza do spożycia na drugi dzień i później.

Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.

Możemy również przygotować kapustę jako bazę do surówek przez 2-3 dniowe macerowanie w soli i wodzie (zalać przegotowaną, ostudzoną wodą tak, aby kapusta była zakryta i dodać soli wg uznania) w "ciepłym" (nie chłodnym) miejscu.

Po tych kilku dniach kapusta jest idealną bazą do surówek z białej kapusty (jest lekko "zakwaszona").

Pozdrawiam.