Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.09.2013 gość

Zrobiłam dziś na obiad. PYCHA!!

Zgłoś 05.09.2013 gość

Super, spróbuję!

Zgłoś 16.09.2013 gość

użyłam spirytusu zamiast tequilli, wyszło bosko!

Zgłoś 24.11.2013 gość

Świetny przepis na kurczaka z brazylijskiej kuchni. A to wszystko sprawka niepozornego studenta. Znajdziesz go tutaj i na Facebooku. http://studentprzygarach.blox.pl/2013/11/Tego-nie-poznaja-pol... Pokaż więcej

Świetny przepis na kurczaka z brazylijskiej kuchni. A to wszystko sprawka niepozornego studenta. Znajdziesz go tutaj i na Facebooku. http://studentprzygarach.blox.pl/2013/11/Tego-nie-poznaja-polscy-pilkarze-Brazylijskie.html