Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2011 amelka

To nie są pączki na 2 jajkach co to za przepis, ja na kilogram mąki tortowej mam 10 żółtek są pycha!!!!POZDRAWIAM.

Zgłoś 03.03.2011 chuda

ja juz 6 dużych zjadłam, tez popijam gorzką, czarną herbatą dla równowagi, mam nadzieję, ze dzis koniec

Zgłoś 03.03.2011 Ala

hmm ale pyszne pączusie :) ja już zjadłam dwa dzisiaj i teraz piję gorzka herbate dilmah czarna bo strasznie sie zasłodziłam:D

Zgłoś 27.02.2014 Emila

zrobiłam pączki wg przepisu polskiej słynnej restauratorki - bardzo nieudane, może to moja wina, a może 30 jaj (jak zalecono), które obciążyły mi ciasto

Zgłoś 27.02.2014 ONA

30 jaj? Jejku, jajecznica tylko wyjść może:))

Zgłoś 27.02.2014 gość

W taki dzień uwielbiam ssać ojcu jaja