Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2013 gość Ula

-dawno nie gościłam na Waszym portalu ,a pamiętam dobre przepisy, do dziś używane w mojej kuchni . Od dzisiaj zacznę na nowo przygodę z gotowaniem ,macie wiele fajnych przepisów. Obecnie smażę k... Pokaż więcej

-dawno nie gościłam na Waszym portalu ,a pamiętam dobre przepisy, do dziś używane w mojej kuchni . Od dzisiaj zacznę na nowo przygodę z gotowaniem ,macie wiele fajnych przepisów. Obecnie smażę konfiturę z dzikiej róży ,skórka się nie rozgotowała.

Zgłoś 23.09.2013 gość Ula

-nie mogę dzisiaj więcej rozpisywać się ,obiad do ugotowania zaprosiłam gości , a później szkolenie kosmetyczne ,może wieczorem znajdę więcej czasu , na razie pozdrawiam szedecznie.....

... Pokaż więcej

-nie mogę dzisiaj więcej rozpisywać się ,obiad do ugotowania zaprosiłam gości , a później szkolenie kosmetyczne ,może wieczorem znajdę więcej czasu , na razie pozdrawiam szedecznie.....

Zgłoś 23.09.2013 gość Ula

-wypróbuję przepis na czosnkowy chlebek , to napiszę komentarz ,ale czy to KTOŚ czyta ,bo jakoś za spokojnie ,a tyle fajnych smacznych przepisów ........

Zgłoś 24.09.2013 gość ULA

Trudno sama sobie będę pisała , może Ktoś się przyłączy ,- chlebek nadziewany fetą jest super tylko z czosnkiem nie przesadzać ,dałam mniej , jutro będę robiła przetwory z czarnego bzu -może sz... Pokaż więcej

Trudno sama sobie będę pisała , może Ktoś się przyłączy ,- chlebek nadziewany fetą jest super tylko z czosnkiem nie przesadzać ,dałam mniej , jutro będę robiła przetwory z czarnego bzu -może szpaki jeszcze nie objadły wszystkiego ..... . ,- jesień .

Zgłoś 24.09.2013 gość Ula

- jest to moja pierwsza jesień na emeryturze ........ .- spacery.......

Zgłoś 25.09.2013 do Uli

też zaglądam ale rzadko komentuję, bo od razu gotuję! :) pozdrawiam CiE!

Zgłoś 26.09.2013 gość Ula

Witam! no nareszcie Ktoś - czyta , gotuje- ja dzisiaj robiłam sałatkę z paluszków krabów i zielonego ogórka ,coś dobrego..... . Nie zrobiłam dżemu z czarnego bzu cały dzień podało , może jutro ... Pokaż więcej

Witam! no nareszcie Ktoś - czyta , gotuje- ja dzisiaj robiłam sałatkę z paluszków krabów i zielonego ogórka ,coś dobrego..... . Nie zrobiłam dżemu z czarnego bzu cały dzień podało , może jutro będzie słońce i wybiorę się na spacer ..... pozdrawiam..

Zgłoś 28.09.2013 gość ula

ze spaceru z psem wróciłam z czarnym bzem , dziką różą same skarby natury ....... pozdrawiam i biorę się za przetwory....

Zgłoś 06.07.2014 Ania

Pysznie wygląda taki chlebek, ja kupuje w Lidlu świeżo utarte pesto, do makaronu jest super ale ten przepis muszę koniecznie wypróbowac.