Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2012 Desta

Aaaaaaa, cieburieki. Wakacje, krym, plaża i świeżo smażone wikiele pierogi chyba za mniej niż rubla (nie wiem jak teraz, ale z 5 lat temu, jak tam byłam to miejscowi hrywny nazywali rublami). Na... Pokaż więcej

Aaaaaaa, cieburieki. Wakacje, krym, plaża i świeżo smażone wikiele pierogi chyba za mniej niż rubla (nie wiem jak teraz, ale z 5 lat temu, jak tam byłam to miejscowi hrywny nazywali rublami). Na Krymie byłam 2 razy, potem jeszcze sylwester w Odessie. Byłam jeszcze w liceum, ale wiem na pewno, ze jeszcze tam wrf3ce:) Cieburieki były spoko, ale mi bardziej smakowały w sumie samsy (trf3jkątne pieczone pierogi z farszem mięsnym i cebulą) do dzisiaj nie znalazłam przepisu jednak.

Zgłoś 24.05.2012 wrzos

ja do tych szaszlykow dodaje jeszcze papryke czerwona pokrojona w kostke i pieczarki tez pokrojone ale te wieksze,bo malutkie daje w calosci,duzo pieprzu kolorowego swiezo zmielonego...pycha

Zgłoś 24.05.2012 otioti

Nie jem mięsa, zastąpiłabym je dobrym tofu- najlepiej wędzonym z Polsoi... Na następnej posiadówce sprawdzę to...

Zgłoś 15.05.2012 gregorrek

no powiem wam że szału nie ma. ani toto fajnie nie wygląda ani żebym miał na to ochotę a co dopiero robić takie "cóś" a później wywalać. Chyba zeby zrobić coś a'la Kebab Adana do... Pokaż więcej

no powiem wam że szału nie ma. ani toto fajnie nie wygląda ani żebym miał na to ochotę a co dopiero robić takie "cóś" a później wywalać. Chyba zeby zrobić coś a'la Kebab Adana do tego chlebek pide i może całkiem,całkiem smakować. Ale takie "przaśne mielone" z bułką i jajkiem w środku to raczej mierny pomysł, do tego smazone na tacce aluminiowej (czyli prawie jak na patelni) Cóż, to jest moje subiektywne zdanie więc nie spinajcie się zbytnio z ripostą. pozdrawiam.

Zgłoś 15.05.2012 ewa

Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych ... Pokaż więcej

Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealna-figura.eu)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 15.05.2012 Mohamed

jak prze gotowac te miesa ? cebula + pietruska + miesa + przeprawki na wasz gus ja mam Kuman impotowani z Maroka i razem do maszina do mielonija i leko grila smasznego

Zgłoś 06.12.2012 gość

Łukasz pisze:Twoje zdjęcia są absolutne. Najgorszy jest brak moleedk (cierpliwych) by można jedno ujęcie wykonać 3-4 razy by znaleźć to najlepsze. Z radością wracam do Twojej strony. Pozdrawiam<... Pokaż więcej

Łukasz pisze:Twoje zdjęcia są absolutne. Najgorszy jest brak moleedk (cierpliwych) by można jedno ujęcie wykonać 3-4 razy by znaleźć to najlepsze. Z radością wracam do Twojej strony. Pozdrawiam

Zgłoś 08.12.2012 gość

H8tlzo <a href="http://rknoupcipivj.com/">rknoupcipivj</a>

Zgłoś 08.12.2012 gość

fl5M6s , [url=http://ipljoqndstot.com/]ipljoqndstot[/url], [link=http://omcjfsmskrhu.com/]omcjfsmskrhu[/link], http://zqrtgyabttnb.com/

Zgłoś 10.12.2012 gość

VYiegq <a href="http://znkxpsszekdi.com/">znkxpsszekdi</a>

Zgłoś 12.12.2012 gość

tyKKXX , [url=http://pqenzzjoziys.com/]pqenzzjoziys[/url], [link=http://jvopjsqnwhwr.com/]jvopjsqnwhwr[/link], http://dfbhvkdmkdlj.com/

Zgłoś 29.04.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgu... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes

Zgłoś 24.07.2014 andzia

Chyba trochę kiepski pomysł, za mało wyraźnie to wygląda. Raczej wolę coś w stylu czerwonego mięsa z grilla lub jakiejś ryby np. szaszłyki z łososia, robiłam ostatnio wg tego przepisu http://gr... Pokaż więcej

Chyba trochę kiepski pomysł, za mało wyraźnie to wygląda. Raczej wolę coś w stylu czerwonego mięsa z grilla lub jakiejś ryby np. szaszłyki z łososia, robiłam ostatnio wg tego przepisu http://grillujgotuj.pl/przepisy,32,302,szaszlyki-z-lososia.html