Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2013 gość w dom

Chyba Cię Zuza pogięło...Pół szklanki octu jabłkowego dodanego do mięsa sprawi,że będzie ono niejadalne! Odnoszę wrażenie,że ten przepis to jest Twój wymysł i liczysz na to,że jakiś internauta t... Pokaż więcej

Chyba Cię Zuza pogięło...Pół szklanki octu jabłkowego dodanego do mięsa sprawi,że będzie ono niejadalne! Odnoszę wrażenie,że ten przepis to jest Twój wymysł i liczysz na to,że jakiś internauta to przyrządzi i podzieli się negatywnymi wrażeniami smakowymi.

Zgłoś 13.05.2013 gość

Smaczne danie świeże w smaku. Można paprykę dodać później, tak by się nie rozgotowała i pozostała chrupiąca. Wcale nie jest za dużo octu, dzięki temu smakuje dość autentycznie po Azjatycku.

... Pokaż więcej

Smaczne danie świeże w smaku. Można paprykę dodać później, tak by się nie rozgotowała i pozostała chrupiąca. Wcale nie jest za dużo octu, dzięki temu smakuje dość autentycznie po Azjatycku.

Zgłoś 01.06.2013 gość

Pewnie ta osoba nie odróżnia octu jabłkowego od zwykłego :D

Zgłoś 23.06.2013 gość

A po co 1/2 szklanki oleju?!?!

Zgłoś 19.06.2013 gość

Samantho, Mopsiku beza rzeczywiście czaesm nie wychodzi ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją suszyć w piekarniku Jeśli boicie się, że nie wyrośnie podobno można w sklepach int... Pokaż więcej

Samantho, Mopsiku beza rzeczywiście czaesm nie wychodzi ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją suszyć w piekarniku Jeśli boicie się, że nie wyrośnie podobno można w sklepach internetowych kupić tzw. winian potasu to środek spulchniający

Zgłoś 26.07.2013 gość

dooobre, robiłam wczoraj i dodałam jeszcze ananasa z puszki, wyszło takie słodko-kwaśne, a dzięki namoczeniu kurczaka w occie jabłkowym mięso było miękkie, polecam:)