Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.12.2005 tomek

Obrzydliwe, fu - sos jest wręcz "plasikowy"

Zgłoś 22.02.2006 elektryk

Gdzie śmietana ? :(

Zgłoś 16.05.2006 norbert

duzo lepsze wychodzi gdy zamiast sosu uzyje sie smietany 30% ale obtoczona w zupie cebulowej karkowke warto zostawic na jakies 30 min w temp pokojowej aby nabrala "mocy" ;)

Zgłoś 24.10.2006 Bakino

No świetnie, w opisie "podawać z kaszami i świeżymi surówkami" a na zdjęciu z ziemniakami i gotowanymi warzywami !!

Zdecydujcie się

Zgłoś 25.10.2006 ma-ter-ka

Ja nie uznaję sztucznych sosów sama robię sosy do wszyskiego z porządną śmietaną, albo z serem feta(wtedy się nie soli), albo łączę i wszyscy kto tylko próbuje jedzenia z moimi sosami jest zachw... Pokaż więcej

Ja nie uznaję sztucznych sosów sama robię sosy do wszyskiego z porządną śmietaną, albo z serem feta(wtedy się nie soli), albo łączę i wszyscy kto tylko próbuje jedzenia z moimi sosami jest zachwycony.

Zgłoś 27.10.2006 Gallon

Karkówka zapewne wyśmienita ale sos przyrządzić należy samemu.Sos śmietanowy jest prosty w przygotowaniu.

Zgłoś 01.11.2006 elzbieta

mięso ofszem ,ale sos beznadziejny. owiele smaczniejszy jest w moim wykonaniu -przeeeeetestowany przez wiele osób -prawdziwych smakoszy.

Zgłoś 03.11.2006 bozena

do elzbiety , to podaj ten sos swoj wspaniały