Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2011 Lola

też dziś ugotowałam, jak dla mnie rewelacja - bardzo smaczna

Zgłoś 21.09.2011 morr

"w kostce rosołowej nie ma tłuszczu!"? Osoba, która to napisała, chyba nigdy nie spojrzała na skład kostki rosołowej (sól, tłuszcz roślinny, substancja wzmacniające smak, tłuszcz rośli... Pokaż więcej

"w kostce rosołowej nie ma tłuszczu!"? Osoba, która to napisała, chyba nigdy nie spojrzała na skład kostki rosołowej (sól, tłuszcz roślinny, substancja wzmacniające smak, tłuszcz roślinny utwardzony, aromaty, cebula, cukier, mięso suszone, przeciwutleniacze). Taka kostka może i nie jest specjalnie zdrowa, ale tłuszcz z całą pewnością zawiera. A poza tym każdy tłuszcz to "chemia", jak wszystkie inne związki organiczne - w najbardziej ekologicznych produktach jest pełno C17H33COOH i C15H31COOH, więc lepiej się przyzwyczajać :]

A zupa z soczewicy bardzo dobra.

Zgłoś 01.02.2011 lea

Ja znam inny przepis: pół szkl soczewicy, 2 ziemniaki (pokroić w kostkę), 1 cebula (pokroić w ósemkę), sól. Wszystko gotować do rozgotowania soczewicy, czyli ok. 30 minut na wolnym ogniu. To pod... Pokaż więcej

Ja znam inny przepis: pół szkl soczewicy, 2 ziemniaki (pokroić w kostkę), 1 cebula (pokroić w ósemkę), sól. Wszystko gotować do rozgotowania soczewicy, czyli ok. 30 minut na wolnym ogniu. To podobno postna zupa Irańczyków. Ja dodaję kostke rosołową, aby było jednak nieco tluszczu. Czasem utartą marchewkę. Proste, smaczne, tanie danie.

Zgłoś 02.02.2011 najlepsza

Nie napisane z jakiej soczewicy. Czerwonej czy zielonej? Jeżeli z czerwonej to nie trzeba jej moczyć. Aby zupa była zdrowa to:

- bez kostki rosołowej!( w kostce rosołowej nie ma tłuszczu! ... Pokaż więcej

Nie napisane z jakiej soczewicy. Czerwonej czy zielonej? Jeżeli z czerwonej to nie trzeba jej moczyć. Aby zupa była zdrowa to:

- bez kostki rosołowej!( w kostce rosołowej nie ma tłuszczu! to chemia)

- najlepsze są pomidory !

- limonka (nie mylić z kwaskiem cytrynowym)

- cebula

-czosnek

-mleko kokosowe

i łyżka masła sklarowanego (tam jest dużo tłuszczu)

Zgłoś 01.02.2011 Raz Putin

Żurek, Żurek i jeszcze raz żurek. Z białą kiełbasą i jajkiem, gęsty i z kupą pieprzu i majeranku. Wtedy nawet keczupu nie potrzeba. Kocham żurek !!! A do żurku micha gniecionych z masłem ziemnia... Pokaż więcej

Żurek, Żurek i jeszcze raz żurek. Z białą kiełbasą i jajkiem, gęsty i z kupą pieprzu i majeranku. Wtedy nawet keczupu nie potrzeba. Kocham żurek !!! A do żurku micha gniecionych z masłem ziemniaków. I wtedy dostaję orgazmu kubków smakowych. Żurek na prezydenta !!!

Zgłoś 11.04.2011 Dorris

Osobiście polecam zupę z soczewicy z serii Zup Babi Zosi firmy "SyS". Jest doskonała, szybko sie robi. Jest bardzo sycąca a jednocześnie dietetyczna i z naturalnych składników. POLECAM... Pokaż więcej

Osobiście polecam zupę z soczewicy z serii Zup Babi Zosi firmy "SyS". Jest doskonała, szybko sie robi. Jest bardzo sycąca a jednocześnie dietetyczna i z naturalnych składników. POLECAM!!!!

Zgłoś 03.04.2011 verde

Przecież na zdjęciach widać, że autorka użyła zielonej soczewicy.

Zgłoś 05.05.2011 Basia

Pyszniasta! Dziś ugotowałam w/g tego przepisu!

Zgłoś 01.11.2011 alix

Ja - może mniej dietetycznie;) - ale dodaję jeszcze podsmażony wcześniej na patelni boczek - zupka naprawdę smaczna, pachnąca i sycąca:) No i zdrowa:) Z resztą - która nie jest;)

Zgłoś 25.11.2011 anka68

zupa jest przepyszna robilam ja jjuz kilka razy ;-))))))

Zgłoś 02.12.2011 Król

Genialna. Właśnie zdematerializowałem pierwszą porcję! Klasyk! Dzięki za przepis.

Zgłoś 01.02.2012 ja

zupa rewelacja, zagościła w moim domu na dobre:)

Zgłoś 29.02.2012 syberiaa

dziś ugotowałam z czerwonej soczewicy bo akurat taką miałam. Dodałam tylko pół pietruszki bo też akurat tyle tylko było. poza tym chyba wszystko jak w przepisie. zupa jest pyszna i na pewno nie ... Pokaż więcej

dziś ugotowałam z czerwonej soczewicy bo akurat taką miałam. Dodałam tylko pół pietruszki bo też akurat tyle tylko było. poza tym chyba wszystko jak w przepisie. zupa jest pyszna i na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu

Zgłoś 26.09.2013 gość

Ja nie dodaje wcale przypraw do zup tylko na koniec odrobine octu winego!!!Pycha!!!

Zgłoś 13.06.2012 trololo

Zrobiłem dziś tą zupkę, bardzo szybka, tania i smaczna na pewno jeszcze kiedyś zrobię. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)

Zgłoś 04.03.2013 gość

tłuszcz roślinny utwardzony to trucizna... jak można w ogóle profanować jakąkolwiek zupę takim syfem jak kostka rosołowa ... jeśli zupa to tylko i wyłącznie na bulionach własnej roboty.

... Pokaż więcej

tłuszcz roślinny utwardzony to trucizna... jak można w ogóle profanować jakąkolwiek zupę takim syfem jak kostka rosołowa ... jeśli zupa to tylko i wyłącznie na bulionach własnej roboty.

Zgłoś 09.04.2013 agusiaczek

To jedyny przepis na zupę z soczewicy, z którego z mężem korzystamy, odkąd przypadkiem trafiliśmy tu szperając w necie. Dziś na obiadek też ją robię - właśnie odsączyłam soczewicę, już się nie m... Pokaż więcej

To jedyny przepis na zupę z soczewicy, z którego z mężem korzystamy, odkąd przypadkiem trafiliśmy tu szperając w necie. Dziś na obiadek też ją robię - właśnie odsączyłam soczewicę, już się nie mogę doczekać :) Pozdrawiam ciepło!

Zgłoś 18.12.2013 gość

Pyszna, ale ja dodałam kostkę rosołowa warzywna, jest pycha !!