Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2010 agsoul

nie zapomnijcie o miodzie!!

ja dodaję go do żółtek.

pychota!!!

Zgłoś 29.11.2010 ewa33

jak długo należy to podgrzewać?

Zgłoś 29.11.2010 lola

przepis naprawdę godny polecenia!!!

Zgłoś 30.11.2010 Pegie

zamiast cukru polecam miód... nawet brz przypraw wysmienicie smakuje i ma odziwo jakby orzechowy posmak. Smacznego.

Zgłoś 08.07.2011 Madzenaaa

Zrobiłam dzisiaj:) Pycha:! Do tego w przeziębieniu jest cudownym lekiem!!

Zgłoś 08.07.2011 Madzenaaa

Zrobiłam dzisiaj:) Pycha:! Do tego w przeziębieniu jest cudownym lekiem!!

Zgłoś 08.07.2011 Madzenaaa

Zrobiłam dzisiaj:) Pycha:! Do tego w przeziębieniu jest cudownym lekiem!!

Zgłoś 04.11.2010 witek pr.

Cyk Pani Zuzo.

To dobry przepis. Ale istotnie nie dla miłośników piwa. Raczej dla amatorów słodkich napojów z nutą goryczki. Dla wbogacenia smaku oraz aromatu polecam dodatkowo maleńką sz... Pokaż więcej

Cyk Pani Zuzo.

To dobry przepis. Ale istotnie nie dla miłośników piwa. Raczej dla amatorów słodkich napojów z nutą goryczki. Dla wbogacenia smaku oraz aromatu polecam dodatkowo maleńką szczyptę imbiru.

Smocznego (jak mawia Raz). A jak komuś nie smakuje to niech spada na bambus.

Zgłoś 04.11.2010 kukielka

Wyglada bardzo smacznie:) Uwielbiam cynamon a w dodatku kojarzy mi sie z moją ulubiona herbatą dilmah aromatyzowaną własnie o zapachu cynamonu.

Zgłoś 17.03.2012 cTBpmjHyjZeqb

Na pewno są w ofercie piwa piskloe. W takim drukowanym menu, tożsamym chyba z tym powieszonym na stronie występowały. A na , takie rarytasy:De Bowe Mocne50 clKarmi Poema Di Caffe40 clKarpackie P... Pokaż więcej

Na pewno są w ofercie piwa piskloe. W takim drukowanym menu, tożsamym chyba z tym powieszonym na stronie występowały. A na , takie rarytasy:De Bowe Mocne50 clKarmi Poema Di Caffe40 clKarpackie Pils50 clKozlak33 clLech Premium50 clRedds Malinowe50 clTyskie Gronie50 clZywiec50 clTo De Bowe to jeszcze nie piłem , a Koźlak z but. 0,33L to chyba jeszcze Jurand, więc to menu to sobie można w buty wsadzić. Inna sprawa, że pluję sobie w brodę, że nie zapytałem z kronikarskiego obowiązku co mają z Polski.