Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Młoda kapucha

Tekst i foto Jagnieszka 16-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje8 złśredni? min.?

Składniki:

- główka młodej kapusty,
- kilka marchewek,
- kilka cebul,
- pęczek kopru,
- nieco oleju lub oliwy,
- przyprawy: korzenna(do pierników)-w razie jej braku odrobina cynamonu, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, kurkuma... wszystkiego po trochu(czyli odrobinę....)

Jak przyrządzić:

Kroimy kapuchę tak,jak nam odpowiada,marchew w talarki,cebulę w półtalarki.Kapuchę wrzucamy do gara,a cebylę z marchwią zasmażamy(!) na patelni(na oleju oczywiście).Po zrumienieniu cebuli i marchwi dodajemy je do gara z kapustą,wrzucamy jeszcze przyprawy i pokrojony koper,zasmażamy wszystko razem,następnie dolewamy odrobinę wody (maleńko!),mieszamy,przykrywamy,zostawiamy na maleńkim gazie na około pół godziny-w międzyczasie mieszamy kilka razy.Po upływie tego czasu(czyli jak kapusta jest miękka-lecz nie rozpadająca się z miękkości)odkrywamy i odparowujemy ponownie zasmażając.Podajemy z młodymi ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, garnek, patelnia... no i oczywiście talerze!

Jak podawać?

Jak już wspomniałam najlepiej z młodymi ziemniaczkami...

Uwagi:

Papryki słodkiej nigdy za wiele!Może być nawet cała paczuszka,natomiast z przyprawami korzennymi(w tym gałka i cynamon) nie należy przesadzać...

Czas przygotowania:

Wszystko zajmuje około 40 minut...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2003 Zosia

Zastanawia mnie ta przyprawa do pierników. NIgdy nie uzywałam - szczególnie do kapusty.

Zgłoś 25.11.2003 Makrela

Wiem, ze pycha, ale osobiscie wole uproszczona wersje ino z kminkiem i odrobinka sosu sojowego. I PAMIETAJCIE: MLODA KAPUSTA LUBI KMINEK! tak to mamusia mowila

Zgłoś 02.06.2007 k0m0r

Slodkie przyprawy jestem w stanie zrozumiec, natomiast nie podoba mi sie tu ta marchewka. No, ale cos nowego. Chyba sprobuje.