Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Młoda kapusta

Tekst i foto Obelix 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.niska

Składniki:

Dwie młode kapusty,
dwa pęczki szczypiorku (najlepiej grubego),
pęczek koperku,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier,
woda (wrząca).

Jak przyrządzić:

Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki stołowe), wsypać pokrojony drobno
szczypior.
Zeszklić.
Kapusty poszatkować, dokładnie umyć, a następnie sparzyć.
Zeszklony szczypior przełożyć do garnka, dołożyć sparzoną kapustę,
posolić (odrobinę),
aby puściła wodę i dusić pod przykryciem.
Często mieszać, tak aby się nie przypaliła.
Po około 15 minutach popieprzyć, dosolić do smaku.
Wsypać 2-3 łyżeczki od herbaty cukru i dalej dusić, często mieszając.
Próbować, tak aby nie zeżreć wszystkiego...
Na koniec dołożyć drobno pokrojony koperek.
Smacznego:-)

Potrzebne przybory:

czajnik, garnek

Jak podawać?

Jako dodatek do mięs.

Uwagi:

Danie raczej jako dodatek do np. mięs,
ale za to lekkostrawne i chyba zdrowe...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2006 Milka

Ja do tego jeszce podsmażam pomidora na maśle.Jezeli w garnku z kapusta zostało troche wody z gotowania, to robie do tego zasmażke z masełka i odrobiny mąki.Poza tym do tego szcypiorku mozna rów... Pokaż więcej

Ja do tego jeszce podsmażam pomidora na maśle.Jezeli w garnku z kapusta zostało troche wody z gotowania, to robie do tego zasmażke z masełka i odrobiny mąki.Poza tym do tego szcypiorku mozna również dodać drobna posiekany ząbek czosnku.

Pozdrawiam!!!

Zgłoś 13.05.2007 Halszka

Ja na końcu zaklepuję kapustę kwaśną śmietaną.A moja prababcia dodawała do młodej kapusty rabarbar i też była smaczna.

Zgłoś 31.05.2010 Agusia

Polecam dodać malutkie skwarki z boczku. Pyszne z bułeczką jako samodzielne danie :)