Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Moja sałatka z tuńczyka

Tekst i foto renia 03-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-610 złprosty30 min.?

Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 duża surowa papryka (kolor obojętny),
- 1/2 cebuli,
- 1 średnie jabłko,
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- majonez (najlepiej kielecki).

Jak przyrządzić:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, kiedy wystygnie połowę torebki wykorzystać do sałatki, paprykę pokroić w drobne paseczki, cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, tuńczyka odsączyć i wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą, pieprzem i majonezem, wstawić na godzinkę do lodówki aby się wszystko przegryzło i schłodziło, życzę smacznego!

Jak podawać?

Można do sałatki podać białe półwytrawne wino oczywiście schłodzone.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.10.2004 lalka

myślałam że tuńczyk i ryż nie sprawdzą się wj jednym wydaniu...ale o dziwo saatka jest świetna...i godna polecenia..słowo

Zgłoś 17.12.2005 Grażka

pycha,pycha,pycha........!!!!!!

Zgłoś 17.12.2005 Mario

Pyszna!ja dodałem kukurydzy!i też super smakuje!

Polecam!!!!

Zgłoś 24.03.2006 andzia

Ryż można zastąpić makaronem tez pycha:)))