Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muffinki z pomarańczową konfiturą

13.03.2013

Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
624 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

150 g masła,
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Jak przyrządzić?

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.

Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.

Dodać część skórki pomarańczowej.

Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).

Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ta pikantna wołowina to cudo dla podniebienia,uściski.

Zgłoś 28.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 11.07.2016 Malwina

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z... Pokaż więcej

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z pieczonym czosnkiem. palce lizać :)