Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muffinki z pomarańczową konfiturą

13.03.2013

Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
624 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

150 g masła,
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Jak przyrządzić?

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.

Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.

Dodać część skórki pomarańczowej.

Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).

Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2012 Jaśko

Niezła,atrakcyjna dieta odchudzająca,lecz z dużą ilością różnych witamin,minerałów i czegoś tam jeszcze(chyba)

Zgłoś 23.02.2017 Kaylene

cheap jerseys 2010 nfl jersey deals