Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muffiny w wersji wytrawnej

14.05.2013

Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
621 złśredni35 min.wysoka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju, pół szklanki mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 całe jajko i 1 żółtko, 15 dag szynki wędzonej, słoiczek oliwek bez pestek, 100 g sera żółtego, po pół łyżeczki oregano, tymianku, bazylii.

Jak przyrządzić?

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, ser i oliwki. W drugiej roztrzepujemy całe jajko i żółtko, dodajemy mleko, olej, jogurt naturalny. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Jak podawać?

Smakują na zimno i na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2013 gość

Naprawde pysznie wyglądają! Az slinka cieknie

Zgłoś 29.09.2013 gość

A może by tak na wierzch tych smakowitych ciasteczek polać jakiś gęsty syrop? Kupuję w sklepie jak nie mam swojego paoli bo jest pyszny i wybór smaków ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie. Pokaż więcej

A może by tak na wierzch tych smakowitych ciasteczek polać jakiś gęsty syrop? Kupuję w sklepie jak nie mam swojego paoli bo jest pyszny i wybór smaków ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie.

Zgłoś 30.09.2013 gość

Zrobiłam to ciasto. Nigdy więcej!

Zgłoś 20.03.2014 gość

Super wyglądają ! Ja mam w domu dżem truskawkowy z Przetwórni Gryszczeniówka chyba dziś wypróbuje ten przepis :)

Zgłoś 16.04.2014 Ania

Smaczna przekąska,wlasnie kupiłam w Lidlu duą torbę musli i myślę że zrobię z tymi platkami tak smaczne ciastka.

Zgłoś 06.05.2014 ania

a polecam wam domowy wlasnej roboty serek http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

Zgłoś 06.05.2014 gość

W tych komentarzach reklama za reklamą. Nie daje się tego czytać.

Zgłoś 07.05.2014 gość

Pyszne, polecam tez kilka moich przepisów

www.przepismamy.pl

Zgłoś 15.06.2015 Balbix3

A do takich pyszności szklaneczka cydru i delektujemy się letnimi klmatami

Zgłoś 24.06.2015 gość

Takiego kardamonu to ja se dodaję jak robię sobie grzańca z cydru i smakuje to ciasteczka napewno dobre.

Zgłoś 25.07.2015 goÅÄ

Wh6SWD srevbgfcttju, [url=http://owwhittsgdqe.com/]owwhittsgdqe[/url], [link=http://kihsbkgixcqf.com/]kihsbkgixcqf[/link], http://gzphrkmqgctc.com/

Zgłoś 04.09.2017 gość

Moja babcia robiła najlepsze ciasto ze śliwkami. Nie wiem jak ona to robiła ale te śliwki rozpływały się w ustach. Teraz ja próbuję dorównać jej kroku w wypiekach i korzystam z jej przepisu. Tyl... Pokaż więcej

Moja babcia robiła najlepsze ciasto ze śliwkami. Nie wiem jak ona to robiła ale te śliwki rozpływały się w ustach. Teraz ja próbuję dorównać jej kroku w wypiekach i korzystam z jej przepisu. Tylko, że ja śliwki kupuję w syropie z Piwniczki Babuni.