Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muffiny w wersji wytrawnej

14.05.2013

Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
621 złśredni35 min.wysoka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju, pół szklanki mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 całe jajko i 1 żółtko, 15 dag szynki wędzonej, słoiczek oliwek bez pestek, 100 g sera żółtego, po pół łyżeczki oregano, tymianku, bazylii.

Jak przyrządzić?

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, ser i oliwki. W drugiej roztrzepujemy całe jajko i żółtko, dodajemy mleko, olej, jogurt naturalny. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Jak podawać?

Smakują na zimno i na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2013 gość

właśnie je zrobiłam i wyszły pyszne mieta dodaje im naprawde oryginalności

Zgłoś 07.05.2014 Ola

Smaczne,właśnie takie lubię a do tego jogurt grecki Pilos z Lidla i danie gotowe.