Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muffiny w wersji wytrawnej

14.05.2013

Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
621 złśredni35 min.wysoka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju, pół szklanki mleka, pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 całe jajko i 1 żółtko, 15 dag szynki wędzonej, słoiczek oliwek bez pestek, 100 g sera żółtego, po pół łyżeczki oregano, tymianku, bazylii.

Jak przyrządzić?

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, ser i oliwki. W drugiej roztrzepujemy całe jajko i żółtko, dodajemy mleko, olej, jogurt naturalny. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.

Jak podawać?

Smakują na zimno i na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.03.2003 Morley

Własnie wsuwam...Dobrutkieeee... :))))

Zgłoś 14.12.2002 gaijin

Ja juz kiedys kombinowalem z pieczarkami :) bardzo dobre sa rownie w panierce z bulka tarta. przygotowane jak wyzej, tylko ze trzeba wybrac duze :)

Zgłoś 13.12.2002 faza

tego wcale nie trzeba smazyc na masle! wystarczy wylozyc pieczarki na patelnie i tak je dusic pod przykryciem, a one i tak puszcza wode i przy okazji jest to mniej kaloryczne :P:P:P

Zgłoś 29.11.2002 hyena

az sie prosi o szczypte cebulki takiej pysznej podduszonej

Zgłoś 22.11.2002 Magda

Spróbowałam... PRZEPYSZNE!!! polecam! warto!

Zgłoś 18.11.2002 niejadek

Cóż rzec można - świetne!

i proste do przygotowania: nawet mi wyszło;)

Zgłoś 14.11.2002 twiggy

A z czym mozna to zjeść?

Zgłoś 13.11.2002 Kucharek6

Ale czy to przypadkiem nie jest bardziej kaloryczne?

Zgłoś 07.09.2003 Natalia

Ale na oliwie z oliwek sa o niebo lepsze!!!

Zgłoś 11.12.2005 hrynio

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMM PYCHA WŁAŚNIE TO JEST TO ???

Zgłoś 17.01.2006 zdziba

Naprawde pycha coś wspaniałego

Zgłoś 29.04.2006 Ewelina

Mozna je jesc razem z niewielka iloscia frytek, oraz marchewka z groszkiem

Zgłoś 11.06.2007 Nuta

Naprawde pyszne bardzo polecam w tak szybkim czasie mozna uzyskac pyszna przekaske;)

Zgłoś 21.01.2010 offca

super! dodałam na koniec cienki plasterek sera żółtego na każdy kapelusz... nie spotkałam się z tym w żadnym przepisie, ale ja uwielbiam je maczać w musztardzie miodowej :)