Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mus z borówek amerykańskich i malin

Tekst i foto Danka Daniłowska 17.09.2013

Najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są zawsze desery ze świeżych owoców, a tych nie brakuje na rynku. Takie owoce dojrzewające na słońcu są słodkie same w sobie, więc nie musimy dodawać cukru. Malina i borówka to przepyszne owoce, różniące się znacznie smakiem i kolorem co jest zamierzonym efektem w przygotowaniu owocowego musu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
423 złprosty10 min.wysoka

Składniki:

0,25 kg borówki amerykańskiej, 0,25 kg maliny, pół l śmietany kremówki.

Jak przyrządzić?

Śmietanę ubić na sztywną pianę. 1/3 owoców odłożyć. Pozostałe owoce przełożyć do oddzielnych misek i lekko rozgnieść łyżką. Trzeba uważać, żeby nie powstała miazga.
Trochę ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, resztę podzielić na pół. Połowę śmietany delikatnie wymieszać z borówkami, drugą z malinami. Do pucharków wkładać mus borówkowy, następnie ułożyć kilka borówek, na nie mus malinowy i kilka malin. Udekorować pozostawioną śmietaną i całymi owocami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.09.2013 ala

Boski deser, dodałam jeszcze syropu malinowego firmy paola. Polecam na prawdę wyszło pyszne i szybko zniknęło