Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Musaka wegetarianska

Tekst i foto Aneczka 07-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni60 min.?

Składniki:

1 duża cukinia, może być również kabaczek,
1-2 bakłażany,
4 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
20-30 dag żółtego sera,
2 żółtka,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
szklanka mleka.

Jak przyrządzić:

Bakłażany obieramy, kroimy na plasterki, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy z tej soli. Cukinię (ewentualnie kabaczka) i pieczarki kroimy na plasterki. Możemy je podsmażyć na oleju razem z bakłażanem, ale nie jest to konieczne. Pomidory tez kroimy w plasterki, cebule w kostkę. Cebulę należy zeszklić na patelni. Na spód żaroodpornego naczynia lejemy trochę oleju i wody. Wszystkie składniki układamy warstwami, przesypując startym żółtym serem i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na koniec przyrządzamy sos beszamelowy, zasmażając masło z mąka i rozprowadzając ciepłym mlekiem. Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego żółtka i razem miksujemy. Zalewamy sosem zapiekankę. Pieczemy około 60 minut w temp.180 stopni.

Jak podawać?

Potrawę należy podawać na gorąco, najlepiej na liściu sałaty. Można nie obierać bakłażana -jest wtedy dodatkowy efekt kolorystyczny, ale skorka może być twarda.

Uwagi:

To wersja dla lakto-ovo wegetarian. Można ją przyrzadzic bez sosu i sera, ale wtedy nie będzie spoista. Można również na jedną z warstw użyć ugotowanego ryżu. Jest to potrawa sezonowa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.10.2006 Sajmon

Jaki cudny smak! Sycące danie! POLECAM!!!

Zgłoś 09.09.2009 chimera

Wlasnie wyciagnelam z piekarnika, wyglada smakowicie ;)Jedyne czego nie bylam pewna to sosu beszamel i polalam go na wierzchu;)