Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Muszelki ze szpinakiem

19.01.2009

Ten pomysł dostałam w prezencie. I to był znakomity prezent, bo od tamtej pory przyrządzam szpinak tylko w jeden sposób. Odrobina niebieskiego sera i kilka suszonych pomidorów gwarantują bardzo szlachetny smak. Najlepszym makaronem są muszelki, a nawet muszle, bo można włożyć do środka odpowiednią ilość nadzienia i łatwo je podać. Nie używajcie szpinaku w formie mrożonej sieczki, bo zupełnie tu nie pasuje. Jest w sprzedaży mrożony szpinak z dopiskiem „liście” i tylko taki nadaje się do potrawy. I specjalny komunikat dla mam. Spróbujcie podać swoim dzieciom tak przyrządzony szpinak, a jest duża szansa, że go polubią.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
830 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

Opakowanie makaronu typu muszelki,
opakowanie mrożonego szpinaku (liście) - 45 dag lub 1kg świeżego szpinaku,
6 suszonych pomidorów z oliwy,
2 łyżki oliwy (najlepiej z pomidorów, pod warunkiem, że nie jest z octem),
10 dag sera pleśniowego typu lazur,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
szczypta chili.

Jak przyrządzić?

Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika co najmniej godzinę przed gotowaniem.

Jeśli jest świeży, myjemy, usuwamy łodyżki i drzemy na duże kawałki.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Pamiętajmy, że muszelki to „wredny” makaron i należy go często mieszać, żeby nie przywarł do ścianek garnka i żeby się nie rozgotował.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dokładnie mieszamy i po minucie dodajemy szpinak.

Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory i dusimy całość.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozdrobniony koncentrat pomidorowy i serek.

Kiedy się rozpuszczą, przyprawiamy chili.

Szpinaku raczej nie trzeba solić, serek jest bardzo słony, ale należy skosztować potrawy i ewentualnie dosolić.

Jak podawać?

Przygotowanym nadzieniem wypełniamy muszle i od razu podajemy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2010 Agnieszka

skoro tak zachwalacie to w sobotę zrobię bo mam gości :)

Zgłoś 19.01.2009 zo

możnaby zapiec z parmezanem...

Zgłoś 28.01.2009 idalia

a można by też pod beszamelem i z parmezanem, ja tak robię ;) duże muszle podgotowane tylko, wypchane makaronem i zapieczone pod beszamelem i parmezanem...z sałatą lodową. Pycha!

Zgłoś 05.08.2009 WEA

Robiłam, cudowne, syte wszyscy się zajadali nie wiem czy lepsze na ciepło czy na zimno. Gratuluję świetny przepis

Zgłoś 09.02.2010 ewa

Super! Zajadałyśmy się muszlami podczas wieczorku babskiego. Przepyszne. My posypalysmy na wierzchu serkiem corregio. Zjadlysmy cala serie - co do jednej :) Nawet wygodnie je sie to palcami :&am... Pokaż więcej

Super! Zajadałyśmy się muszlami podczas wieczorku babskiego. Przepyszne. My posypalysmy na wierzchu serkiem corregio. Zjadlysmy cala serie - co do jednej :) Nawet wygodnie je sie to palcami :> Dzięki za super przepis!

Zgłoś 01.06.2010 ania

super, wszyscy w domu sie zajadali, dziekuje za przepis :)

Zgłoś 14.12.2010 aguś

przepis rewelacja. Faszerowanie tych muszli lekko pracochłonne. Ale efekt super