Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Musztarda jabłkowa

Tekst i foto Gabi 31-07-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo1 złprosty10 min.niska

Składniki:

kilka kwaśnych jabłek, 3 łyżki białej gorczycy, około 1/4 -1/8 szklanki octu jabłkowego, pieprz mielony, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju.

Jak przyrządzić:

Gorczycę sparzyć dzień wcześniej wrzątkiem, żeby zmiękła. Jabłka obrać, pokroić i udusić z minimalną ilością wody do
miękkości, rozdrobnić na pulpę blenderem. Cztery łyżki stołowe pulpy jabłecznej zmieszać z trzema łyżkami odcedzonej gorczycy i ponownie rozdrobnić blenderem, ale tak, aby część
ziaren gorczycy pozostała nierozgnieciona. /Chyba, że ktoś nie lubi takiej musztardy - to wówczas rozdrobnić wszystkie/. Dodać pieprz, sól, cukier,olej i następnie dodawać stopniowo ocet jabłkowy, taką ilość - jak gęstą lubimy musztardę. Przełożyć do słoika i do lodówki.

Potrzebne przybory:

blender lub makutra do ucierania.

Jak podawać?

dodatek do mięs, kiełbas, boczku itp.
niezastąpiona na grill.

Uwagi:

Musztarda jest doskonała, ale nabiera smaku po odstaniu 1-2 dni w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi słoik po dżemie gotowego produktu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.