Musztarda jabłkowa
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
dużo | 1 zł | prosty | 10 min. | niska |
Składniki:
kilka kwaśnych jabłek, 3 łyżki białej gorczycy, około 1/4 -1/8 szklanki octu jabłkowego, pieprz mielony, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju.Jak przyrządzić:
Gorczycę sparzyć dzień wcześniej wrzątkiem, żeby zmiękła. Jabłka obrać, pokroić i udusić z minimalną ilością wody domiękkości, rozdrobnić na pulpę blenderem. Cztery łyżki stołowe pulpy jabłecznej zmieszać z trzema łyżkami odcedzonej gorczycy i ponownie rozdrobnić blenderem, ale tak, aby część
ziaren gorczycy pozostała nierozgnieciona. /Chyba, że ktoś nie lubi takiej musztardy - to wówczas rozdrobnić wszystkie/. Dodać pieprz, sól, cukier,olej i następnie dodawać stopniowo ocet jabłkowy, taką ilość - jak gęstą lubimy musztardę. Przełożyć do słoika i do lodówki.
Potrzebne przybory:
blender lub makutra do ucierania.Jak podawać?
dodatek do mięs, kiełbas, boczku itp.niezastąpiona na grill.
Uwagi:
Musztarda jest doskonała, ale nabiera smaku po odstaniu 1-2 dni w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi słoik po dżemie gotowego produktu.
Rolada herbaciana
Puszyste, biszkoptowe rolady zawsze zachwycają i są ozdobą każdego stołu. Nadziane owocami, bitą śmietaną, kremami skuszą każdego. Kakaowo – herbaciana rolada ze smażonymi jabłkami i aromatycznymi bakaliami to przepis bardzo pomysłowy. Rolada nie jest zbyt słodka, ma ciekawy smak, trochę wytrawny, bardzo dobrze komponuje się z jabłkami, a zapachu dodają bakalie.

Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.