Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Nadziewany kurczak

20.10.2008

Podobnie jak w całej kuchni europejskiej, drób gościł na polskich stołach już od pradawnych czasów. Pierwotnie najchętniej jadano gęsi i kaczki. Pieczone gęsi z rozmaitym nadzieniem podawano na wszelkie święta. W Polsce stale króluje kurczak. Powód jest prosty – białe mięso szybko się piecze, jest smaczne, kruche i łatwe w przygotowaniu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
725 złśredni120 min.średnia

Składniki:

1 kurczak od 1,5 kg do 2 kg,
1 kg ziemniaków,
0,5 kg marchewki,
3 łyżki oleju,
2 łyżki przyprawy do drobiu,
1 łyżka majeranku,
pieprz, sól.

Farsz:

20 dag mielonego mięsa wieprzowego,
20 dag drobiowej wątróbki,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na pół godziny.

Wątróbkę zmiksować lub drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, tartą bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą i utworzyły jednolitą masę.

Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz.

W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i piec w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na części.

Po upływie pół godziny kurczaka obłożyć ziemniakami i marchewką - całość piec jeszcze około godziny, aż mięso będzie miękkie i rumiane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.11.2008 kasha

Piękny i przepyszny kurczak!

Zgłoś 19.12.2009 Anita

A jakie to mają być przyprawy? Mam ochotę upiec tego kurczaka...

Zgłoś 11.10.2016 buy fifa 17 coins

Passion the site-- extremely individual friendly and lots to see!

buy fifa 17 coins http://fightsite.hr/forum/showthread.php?t=112507&p=201631#post201631