Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Najprostszy sos czosnkowy

Tekst i foto ag 15-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.mało

Składniki:

- jogurt naturalny,v
- czosnek,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Do jogurtu wciskamy parę ząbków czosnku (ilość zależna od upodobań), solimy, pieprzymy i gotowe :))

Potrzebne przybory:

Kubeczek, łyżka, wyciskarka do czosnku lub nóż.

Uwagi:

Sos świetnie nadaje się do mięska z grila, kebabów, ziemniaczków a nawet nakładam go na kanapki. Pycha !
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2003 karo

Też taki robię jest super, tylko ja trę czosnek na tarce z małymi oczkami.

Zgłoś 04.09.2004 Lucy

Sosiki czosnkowe są najlepsze!!! Ja oprócz podanych składników lubie poeksperymentować i dodaję troszkę serka lub majo także koperku itd. aby poprawić konsystencję. A jeżeli ktoś chce zrobić czo... Pokaż więcej

Sosiki czosnkowe są najlepsze!!! Ja oprócz podanych składników lubie poeksperymentować i dodaję troszkę serka lub majo także koperku itd. aby poprawić konsystencję. A jeżeli ktoś chce zrobić czosnkowy sosik wybuchowy polecam czosnek granulowany, który dodany oprócz świeżego czosnku wzmacnia brutalnie smak!!! Jazda bez trzymanki!!!

Zgłoś 28.05.2005 angie

A ja jeszcze dodaję troszkę majonezu. Taki sosik to pychotka.

Zgłoś 03.08.2005 IWONA Z KALISZA

DO TEGO SOSIKU DODAJĘ TROSZKĘ MAJONEZU I KETCHUPU ,I JEST TEŻ BARDZO DOBRY DO FRYTEK LUB ZAPIEKANEK . ZYCZĘ SMACZNEGO

Zgłoś 01.02.2006 Robert

Dodawanie do sosu czosnkowego ziół wzbogaca jego smak, a odrobina cukru łagodzi i poprawia znacznie walory smakowe.

Z ziół polecam gorąco cząber, estragon, bazylię, zioła prowansalskie, l... Pokaż więcej

Dodawanie do sosu czosnkowego ziół wzbogaca jego smak, a odrobina cukru łagodzi i poprawia znacznie walory smakowe.

Z ziół polecam gorąco cząber, estragon, bazylię, zioła prowansalskie, lub ulubione zioła najlepiej jeśli są świeże, choc suszone są bardziej dostępne.

Pamiętajcie o cukrze nie tylko w sosie czosnkowym