Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Najpyszniejsze sosy na swiecie

Tekst i foto AiKa 10-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty-niska

Składniki:

I sos: SALSA
2 papryczki (duże) pepperoni ostre (najlepiej pepperoni w occie), 2 puszki pomidorów z puszki obranych i pokrojonych, czosnek 5-6 ząbków (jak kto woli można więcej), cebula 1 duża albo 2 mniejsze, zioła (najlepiej świeże): bazylia, tymianek, oregano, zioła do pizzy, oliwa z oliwek lub olej (łyżka stołowa), sól.

II sos: CZOSNKOWY
jogurt naturalny kremowy Zott 2 op., czosnek pół główki, śmietana (2 łyżki), papryka ostra pokrojona (najlepiej pepperoni w occie), ew. zioła do wyboru: bazylia, oregano, tymianek.

Jak przyrządzić:

I sos:
posiekać wszystkie składniki, zalać sosem z puszek, doprawić oliwą, ziołami i solą.
II sos:
posiekać czosnek i pepperoni, zmieszać z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku ziołami.

Uwagi:

Pierwszy sos nadaje się do makaronu, dań kuchni włoskiej, a drugi sos do ziemniaczków, pieczonych kanapek i dań orientalnych.

Czas przygotowania:

Czas przygotowania 15 minut, nie wymaga większych umiejętności.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.