Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Naleśniki z serem, szpinakiem i oliwkami

Tekst i foto Danka Daniłowska 21.02.2012

Naleśniki mają wszechstronne zastosowanie, używamy ich do krokietów, zapiekanek, tortów. Podobnie jak pierogi przyjmą każdy farsz i to od naszego pomysłu zależy czy będą to zwykłe naleśniki, czy stworzą wykwintne danie. Naleśniki z chudym serem i zdrowym szpinakiem nie są aż tak tuczące, nadają się na samodzielne danie i bardzo dobrze smakują.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złśredni30 min.średnia

Składniki:

Naleśniki:

25 dag mąki pszennej,
szklanka mleka,
szklanka wody,
2 jajka,
szczypta soli.

Farsz:

opakowanie mrożonych liści szpinaku,
30 dag chudego białego sera,
10 oliwek,
cebula,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
skrawek słoniny.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać i zmiksować na gładką masę.

Ciasto odstawić, by odpoczęło.

Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę.

Wrzucić rozmrożony szpinak i smażyć do wyparowania wody.

Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Do lekko przestudzonej masy dodać ser rozgnieciony widelcem i pokrojone oliwki.

Patelnię smarować kostką słoniny.

Smażyć cienkie naleśniki, na każdy nakładać farsz i zwijać w rulony.

Każdy naleśnik posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2012 Alina

Zrobiłam, rodzina się zajadała.

Teraz mamy tu urwanie dupy; takiej ilości bąków nie wypierdziałam nawet po grochówce mojego męża, który jest kapralem.

Czym wywabić plamy z gatek? Na... Pokaż więcej

Zrobiłam, rodzina się zajadała.

Teraz mamy tu urwanie dupy; takiej ilości bąków nie wypierdziałam nawet po grochówce mojego męża, który jest kapralem.

Czym wywabić plamy z gatek? Nawet chlor nie daje rady :(

Najgorsze jest to, że miałam na sobie striny i białe leginsy z Ameryki,

pasują do moich Emu jak ulał, a teraz maja taką drachę na przedziałku, że tragedia...

Dziękuje Ci Marna Olewko !

Zgłoś 21.02.2012 makola

Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem,ale zamiast gałki muszkatałowej dodaję czosnek.

Zgłoś 22.02.2012 Raz Putin

Ja nie dodaje szpinaku, oliwek i reszty tatałajstwa,

wciepuje podsmażoną kiełbachę serek topiony i smażę na patelni.

Potem wiadomo; ostry keczup i jest jak u mamy.

Ale naleśni... Pokaż więcej

Ja nie dodaje szpinaku, oliwek i reszty tatałajstwa,

wciepuje podsmażoną kiełbachę serek topiony i smażę na patelni.

Potem wiadomo; ostry keczup i jest jak u mamy.

Ale naleśniki są okej.

Zgłoś 21.02.2012 gala

szpinak beeee... już lepiej pieczarki z cebulką lub co kto lubi ;)))

Zgłoś 21.02.2012 ja

A ja robię naleśniki tradycyjnie.

Pierwszy naleśnik z odrobinką syropu klonowego rozprowadzonego po naleśniku a następnie biały ser rozrobiony z odrobinką śmietany.

Drugi naleśnik z ... Pokaż więcej

A ja robię naleśniki tradycyjnie.

Pierwszy naleśnik z odrobinką syropu klonowego rozprowadzonego po naleśniku a następnie biały ser rozrobiony z odrobinką śmietany.

Drugi naleśnik z dżemem jagodowym.

Pycha.

Zgłoś 21.02.2012 pan cake

Naleśniki ze szpinakiem... ale tylko z orzechami włoskimi (!!!)

Orzech włoski + szpinak to rewelacyjne połączenie smakowe.

A oliwka to taka dekoracja raczej...

Zgłoś 21.02.2012 rgre

za duzo oliwek..tyle normalnie sie nie je ich...

Zgłoś 22.02.2012 to tylko ja ;)

:) Witam z nad morza , prosze o przepis jak się domowym sposobem robi keczup z pomidorów , i co jeszcze można z pomidorow zrobić ? czy można je mrozić ? pozdrawiam

Zgłoś 22.02.2012 Raz Putin

@to tylko ja ;)

Serce Ty moje ! Bimber z pomidorów można na bank zrobić :D

Keczup... Ten moze być niegłupi:

1 kg dojrzałych pomidorów

2 czerwone papryki

1 cebula po... Pokaż więcej

@to tylko ja ;)

Serce Ty moje ! Bimber z pomidorów można na bank zrobić :D

Keczup... Ten moze być niegłupi:

1 kg dojrzałych pomidorów

2 czerwone papryki

1 cebula pokrojona w piórka

2 łyżki oliwy z oliwek

150 gram brązowego cukru

100 ml białego wina

20 ml octu jabłkowego

1 łyżka musztardy

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka zmielonych goździków

1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Gałązka tymianku

Gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. W garnku podgrzać cukier z dwiema łyżkami wody i białym winem, gdy zacznie robić się szklisty, dorzucić do niego warzywa pokrojone w kostkę. Dodać cebulę, musztardę, czosnek, goździki oraz pozostałe zioła. Całość wymieszać i dusić około godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie należy dodać oliwę z oliwek, zamieszać i przetrzeć przez sito. Otrzymany, gładki przecier gotować na małym ogniu (bez przykrycia) jeszcze przez 20 minut. Na koniec dodać sól i ewentualnie pieprz oraz ocet jabłkowy do smaku.

Tak przygotowany, gorący keczup można rozlać do słoiczków (świetnie do tego nadają się słoiczki po zupkach dla dzieci) i pasteryzować przez pół godziny. Otwarty keczup należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2-3 dni ( Osobiście uważam, że wytrzyma i tydzień ). Domowy keczup nadaje się także do przygotowywania pizzy i jako dodatek do spaghetti. Można eksperymentować ze smakiem, modyfikując zestaw dodawanych ziół ( A nawet trzeba ;) ).

Można mrozić jak najbardziej, niekoniecznie beda boskie na kanaponach, ale sosy zupki spoko. Słyszałem opinie, że można nawet ze skórka i w całości.

Smocznego z nad Wisły :D

Zgłoś 22.02.2012 dziadek

@to tylko ja

z pomidorow można jeszcze zrobić niezłą rzadziochę, co udowodniły panie Zuza i Danka przy pomocy publikowanych tu czasami zdjęć;)

Zgłoś 22.02.2012 To tylko ja ;)

Dziękuję za radę i przepis , dostałam 300 kg pomidorów i robie co moge a żal wyrzucać , pozdrawiam z Kołobrzegu

Zgłoś 22.02.2012 xxx

Naleśniki robię podobne (z gałką, czosnkiem i łyżką masełka w szpinaku), ale mam inne pytanie. Czemu ogórek w sałatce jest POOBGRYZANY???

Zgłoś 23.02.2012

lepsze byłoby z serem fetą i czosnkiem:)

Zgłoś 23.02.2012 Pies Danki

Danka, ogórka jak ogórka, ty lepiej powiedz co mi zabrałaś do nadzienia dla tych cudnych naleśników.

Zgłoś 23.02.2012

Jak zwykle ( poza nielicznymi wyjątkami ) bzdety wypisuje ta sama banda debili. Idźcie do szkoły matoły !

Zgłoś 23.02.2012 napletek

może być i chudy:)

Zgłoś 25.02.2012 marta

Masz nadwagę? Nie możesz schudnąć? zaczniesz głodówkę ? Brak Ci motywacji? Ten problem mają wszyscy! Ale już nie ja. Pozbyłam się nadwagi raz na zawsze-12kg w 4 miesiący. Bez głodowania, bez cel... Pokaż więcej

Masz nadwagę? Nie możesz schudnąć? zaczniesz głodówkę ? Brak Ci motywacji? Ten problem mają wszyscy! Ale już nie ja. Pozbyłam się nadwagi raz na zawsze-12kg w 4 miesiący. Bez głodowania, bez cellulitu i energią na cały dzień. Jak ? Wejdź i się dowiedz (idealna-figura.eu). Zadbaj o swoje zdrowie już dziś.

Zgłoś 17.06.2013 gość

That's the best answer by far! Thanks for cotnributnig.

Zgłoś 29.08.2013 gość

I co tu w tym wielce wegetariańskim posiłku robi świńska słonina? Fuj. Co za pomysł???

Zgłoś 29.08.2013 mniam

super wygladają :)

zobacz też mój pomysł na klasyczne naleśniki

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/klasyczne-nalesniki-z-serem.html

zapraszam i pozdrawiam

Zgłoś 19.06.2013 gość

Super sprawa Michale, grunt to dobra orgzniaacja dnia i pozytywne nastawienie do treningu Sam niekiedy się z tym borykałem, ale po obraniu celu wszystko idzie łatwiej. Kolejna sprawa to prowad... Pokaż więcej

Super sprawa Michale, grunt to dobra orgzniaacja dnia i pozytywne nastawienie do treningu Sam niekiedy się z tym borykałem, ale po obraniu celu wszystko idzie łatwiej. Kolejna sprawa to prowadzenie dzienniczka treningowego. Nic tak chyba nie dodaje skrz