Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki faszerowane kominkami /lejkowiec/

Tekst i foto Edek z Fabryki Kredek 25-07-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złśredni30 min.-

Składniki:

4 przygotowane wcześniej naleśniki, ok. 40 dkg surowych grzybów, łyżka stołowa bułki tartej, mała cebula, masło, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Grzyby oczyścić, opłukać, obgotować przez 2 minuty, poszatkować jak najdrobniej lub zmielić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić ok. 15 minut, posolić dopieprzyć, dodać bułkę tartą, wymieszać - farsz gotowy. Zawijać i zajadać.

Uwagi:

Lejowiec dęty zwany również kominkiem jest najbardziej chyba niedocenianym w polskiej kuchni grzybem, występującym w dużych ilościach w lasach liściastych od połowy lipca. Charakterystyczny lejowaty kształt, krucha struktura i czarny kolor praktycznie nie pozwalają na pomylenie kominka i innym grzybem. Występuje w dużych koloniach. Polecam również pierogi z nadzieniem z kominków - pyszne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.