Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki inaczej

Tekst i foto KaAnka 19-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Naleśniki;
nadzienie: biały ser, ugotowane ziemniaki, pieprz, sól;
dodatkowo: sos pieczarkowy.

Jak przyrządzić:

Na początku smażymy kilka naleśników.
Następnie przyrządzamy nadzienie jak do pierogów ruskich, czyli mielemy gotowane ziemniaki z serem dwukrotnie i dokładnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą.
Naleśniki nadziewamy, składamy w trójkąty i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na sam koniec naleśniki polewamy sosem pieczarkowym i przed podaniem dosłownie na 5 min wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Uwagi:

Pierwszy raz danie to jadłam przyrządzane przez kolegę mojego męża. Danie jest przepyszne.
Nie mam pojęcia, jak oryginalnie nazywa się ta potrawa i skąd pochodzi. Ja mam ten przepis właśnie od Włodka.
Polecam i życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.10.2006 krysia

a co to za sos pieczarkowy? z paczki?jakiej firmy?

Zgłoś 22.10.2006 Miyako

Coś, jak pierogi ruskie, ale w naleśniku ^^

Zgłoś 23.10.2006 KaAnka

Sos pieczarkowy najzwyklejszy w świecie:

Pieczarki dusimy z cebulką na małej ilości tłuszczu. Kiedy są już miękkie dolewamy troszkę bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy mąką.... Pokaż więcej

Sos pieczarkowy najzwyklejszy w świecie:

Pieczarki dusimy z cebulką na małej ilości tłuszczu. Kiedy są już miękkie dolewamy troszkę bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy mąką. Można też zamiast bulionu dolać białego wina.

Zgłoś 16.03.2007 bascia

no powarznie przeczytalam przeanalizowalam,i pewnie dobre tak na obczyznie chce sie cos dobrego polskiego

Zgłoś 14.12.2007 Masza

do masy serowo ziemniaczanej dodaję zrumienioną na oleju cebulką. Pycha

Zgłoś 18.06.2010 Olga

Ja też do farszu daję zrumienioną cebulkę,potem składam naleśniki w trójkąty i obsmażam na oleju na patelni.Moja koleżanka mówi, że są to naleśniki po litewsku.

Zgłoś 18.06.2010 Olga

Ja też do farszu daję zrumienioną cebulkę,potem składam naleśniki w trójkąty i obsmażam na oleju na patelni.Moja koleżanka mówi, że są to naleśniki po litewsku.

Zgłoś 27.09.2012 Żabka89

Musowo plus cebulka zrumieniona do farszu, czasem dodaję zrumieniony boczek a czasem koperek posiekany. Sosik natomiast zagęszczam śmietaną rozmieszaną z mąką.