Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki - najlepsze proporcje na ciasto... EVER!

Tekst i foto SuperStefan 30-05-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-32 złprosty20 min.-

Składniki:

1,25 - 1,5 szklanki mąki; dwa jajka, szklanka mleka, szklanka wody, dwie szczypty soli.

Jak przyrządzić:

Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej "rozmnoży się" i dobrze rozejdzie się po patelni. Nalewać chochelką nie za grubo i smażyć; gdy brzegi zaczną odstawać, przewrócić na drugą stronę, przytrzymać kilkanaście sekund na patelni i zrzucić na uprzednio podstawiony talerz. Można zaczynać punkt trzeci od nowa. Nie dolewajmy więcej oleju - dobrze rozgrzana patelnia nie potrzebuje go, a naleśniki są lekkie, a nie tłuste.

Potrzebne przybory:

Mikser, garnek, patelnia, chochelka, talerz.

Jak podawać?

Wiadomo do czego potrzebne są naleśniki. Można je podawać z serem, dżemem, mięsem, szpinakiem, czy czymkolwiek innym - pomysły na "wsad" naleśnikowy na pewno są do znalezienia w innych przepisach. To jest przepis na super ciasto :)

Uwagi:

Na cały cykl smażenia ewentualnie można dolać drugą kroplę oleju na patelnię gdzieś w połowie pracy, jeżeli wyraźnie zacznie się przypalać. W przeciwnym wypadku, darujmy to sobie i starajmy się używać tego oleju jak najmniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2010 Anuśka

Genialny przepis :) za każdym razem wychodzą idealne :D

Zgłoś 21.11.2010 milcia

Dziękuję za ten wspaniały przepis !

Dzięki niemu naleśniki które wychodziły mi koszmarnie teraz smakują jak z dobrej restauracji. Całej rodzinie bardzo smakują a ja jestem zawsze z nich du... Pokaż więcej

Dziękuję za ten wspaniały przepis !

Dzięki niemu naleśniki które wychodziły mi koszmarnie teraz smakują jak z dobrej restauracji. Całej rodzinie bardzo smakują a ja jestem zawsze z nich dumna. Faktycznie zawsze wychodzą doskonale. Za radą osób w komentarzach dodaję do ciasta kilka kropli oleju- za to też dziękuje.

Zgłoś 04.06.2008 zuuuuza,

witam,nigdy nie dodawalam wody,musze sprobowac.z tym olejem pewnie mi niewyjdzie,ale tez sprobuje:)pozdrawiam

Zgłoś 13.06.2008 wiewiórka,

Witam!!!

jestem Rosjanką i ZAWSZE daje 1:1- woda mineralna gazowana :mleko.Zawsze wyjdą!A olej dodaje do ciasta - i nie ma żadnych problemów przy smażeniu.

... Pokaż więcej

Witam!!!

jestem Rosjanką i ZAWSZE daje 1:1- woda mineralna gazowana :mleko.Zawsze wyjdą!A olej dodaje do ciasta - i nie ma żadnych problemów przy smażeniu.

SPROBUJCIE.

Pozdrawiam.

Zgłoś 30.12.2010 Anuśka

Genialny przepis :) za każdym razem wychodzą idealne :D

Zgłoś 11.06.2011 ewelina

rewelacja! pierwsze nalesniki ktore robilam sama, i sa smaczne i piekne ... dzieki!

Zgłoś 26.10.2009 gutecka,

faktycznie doskonałe ;-)

Zgłoś 22.02.2010 imala12

ekstra przepis!!!! dodałam wodę mineralną i olej kilka kropel do ciasta

Zgłoś 19.06.2010 maaaart

rzeczywiście przepis-REWELKA!!!:)))

Zgłoś 26.02.2011 Naleśniczka

Pierwszy raz w życiu zrobiłam naleśniki. Zastosowałam ten przepis i faktycznie wyszły świetne :) Nie wierzę, żeby temu komuś, kto pisze, że przepis SuperStefana to katastrofa nie wyszły naleśnik... Pokaż więcej

Pierwszy raz w życiu zrobiłam naleśniki. Zastosowałam ten przepis i faktycznie wyszły świetne :) Nie wierzę, żeby temu komuś, kto pisze, że przepis SuperStefana to katastrofa nie wyszły naleśniki, tym bardziej, że, jak sugeruje, ma już "naleśnikowe doświadczenie"! Nieładnie tak kłamać :P Dzięki za przepis i moje udane śniadanie! :)

Zgłoś 14.12.2010 k

zastosowałam ten przepis z czystej ciekawosci bo osobiscie robie troche inaczej- i przyznam: NIEWYSZŁY ABSOLUTNIE! katastrofa gastronomiczna inaczej tego nie moge nazwać...

Zgłoś 14.10.2011 conopcia

Pierwszy raz naleśniki wyszły mi tak smaczne. Dziękuję za przepis pozdrawiam

Zgłoś 15.07.2012 Martusia

Właśnie zrobiłam- wychodzą cudne :)

Zgłoś 12.10.2012 zzz

Rzeczywiście ciasto jak nigdy ekstra wyszło :) co do tej ilości oleju na patelni to musiałam więcej ale to pewnie wina mojej patelni

Zgłoś 08.01.2013 karola

pierwszy raz wyszły mi tak dobrze naleśniki. przepis super. pozdrawiam

Zgłoś 08.01.2013 karola

pierwszy raz wyszły mi tak dobrze naleśniki. przepis super. pozdrawiam

Zgłoś 06.05.2014 DOMINIKA

C***A SIE ZNACIE

SZCZYPTA TO NIE WIDELEC

Zgłoś 09.08.2014 Leszek

Większą część mąki zastępuję odżywką kazeinową która dobrze nadaje się do wypieków. Dodaję jeszcze jedno jajko i naleśniki zyskują lepszy smak (np. waniliowy. Zależy od smaku kazeiny), a co ważn... Pokaż więcej

Większą część mąki zastępuję odżywką kazeinową która dobrze nadaje się do wypieków. Dodaję jeszcze jedno jajko i naleśniki zyskują lepszy smak (np. waniliowy. Zależy od smaku kazeiny), a co ważniejsze, dużo lepszy stosunek białko-węgle.