Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z cukinią

Tekst i foto Sekutnica 19-04-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-prosty--

Składniki:

1,5 średniej cebulki, 1 nieduża cukinia (jeśli młoda - może być ze skórką), 3 jajka do farszu + jajka do ciasta na naleśniki, torebka ryżu, przyprawa ziarenka smaku Winiary lub inna podobna,
intensywny w smaku ser typu parmezan (ja używałam już sproszkowanej mieszanki w torebkach o nazwie President Corregio) niecałe 100 g, oliwa do smażenia, mąka, mleko.

Jak przyrządzić:

Cebulkę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie wrzucamy jajka do wrzątku i gotujemy na twardo. Do wrzątku do drugiego garnka wrzucamy torebkę ryżu i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cukinię. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Kiedy ryż się ugotuje, wrzucamy go razem z jajkami i cukinią na patelnię do cebulki. Dusimy pod przykryciem niecałe 15 minut, wcześniej dodajemy pół łyżki przyprawy i szczyptę pieprzu, przygotowujemy w międzyczasie ciasto na naleśniki - ja robię je na oko mieszając 2 jajka z kilkoma łyżkami mąki i mlekiem, dodając kilka kropli oliwy. Do farszu po zdjęciu patelni z ognia dodajemy ser. Farsz nakładamy na przygotowane naleśniki i zwijamy jak nam wygodnie :) Podaję z sosem "cztery sery".

Potrzebne przybory:

2 garnki, patelnia, talerze.

Czas przygotowania:

Najbardziej czasochłonne jest smażenie naleśników, reszta idzie szybko ze względu na to, że ciągle trzeba coś robić :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.