Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z farszem ruskim.

Tekst i foto Lithra 12-03-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-8 złprosty40 min.średnia

Składniki:

Naleśniki:
mleko,
piwo lub woda gazowana,
mąka,
jajka,
sól.

Farsz:
250 gram tłustego białego sera,
3-4 większe ziemniaki lub 5-6 średnich,
sól,
pieprz,
papryka mielona,
cebula,

inne przyprawy według uznania.

Jak przyrządzić:

Naleśniki każdy przygotowuje wg własnych proporcji, ja robię je z ok 200 gram mąki, dwóch jajek, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki piwa [dzięki niemu naleśniki są puszyste]. Dodaje dwie szczypty soli.
Na patelni nie spiekamy ich mocno, ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy i ubijamy w garnku dodając ser biały [najlepiej jak ziemniaki są jeszcze ciepłe]. Na patelni stapiamy masło i rumienimy pokrajaną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy do farszu, mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i papryką do smaku.
Naleśniki zwijamy tak jak krokiety, układamy na patelni na rozgrzanym maśle i podpiekamy na małym ogniu ze wszystkich stron.
mmmm... pycha!

Jak podawać?

Można podawać samą lub np. z sałatkami. :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.