Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z serem

Tekst i foto Melissa 28-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-30 min.?

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, około 1 szklanki ciepłej wody, 2-3 łyżki oleju. Farsz: 0,5 kg sera białego półtłustego, 1 serek waniliowy Danio, cukier.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera lub widelca. Naleśniki smażyć na wysmarowanej tłuszczem, bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ser biały i serek waniliowy dokładnie wymieszać, dodać do smaku cukier. Masę serową nakładać na środek naleśnika, zawinąć lekko dwa boki i zwijać naleśnik w rulon.

Potrzebne przybory:

miska, szklanka, patelnia, mikser lub widelec, chochelka

Jak podawać?

Naleśniki przysmażyć na złoty kolor na patelni z olejem. Podawać ze śmietaną i cukrem, z masłem i cukrem, z cukrem pudrem...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.03.2007 kucharka

Dobre nalesniczki:-)

Ja dodaję do serka trochę cukru waniliowego, pachną wówczas pięknie...

Naleśniki składam w chusteczkę, kładę na patelnię na masło i zrumieniam...

mniam ... Pokaż więcej

Dobre nalesniczki:-)

Ja dodaję do serka trochę cukru waniliowego, pachną wówczas pięknie...

Naleśniki składam w chusteczkę, kładę na patelnię na masło i zrumieniam...

mniam mniam

Zgłoś 05.05.2007 maalwinka

Do farszu można dodać oprócz serka waniliowego brzoskwinie z puszki pokrojone w drobna kostkę lub np. świeże truskawki:) pyszności!!

Zgłoś 12.12.2007 mona

pyszne wyszły jeszcze dodałam wiejskiego mleka i wiejski ser biały no i po prostu nikt sie nie mógł powstrzymac aby ich nie zjesc- polecam

Zgłoś 14.08.2009 Makatka

Moim zdaniem za mało mąki. Ciasto wyszło bardzo lejące, naleśniki się rwały przy zdejmowaniu z patelni. Dodałam mąki i było ok.