Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z sosem bananowo - rumowo - miodowym

Tekst i foto belina 23-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty-wysoka

Składniki:

Ciasto na naleśniki.
Farsz: banany (ok 2 na osobę), rum, miód, cynamon, masło.

Jak przyrządzić:

Smażymy naleśniki.
Na patelni topimy masło, dodajemy pokrojone obrane banany (na pół, potem wzdłuż). Smażymy 2-3 minutki. Dodajemy 2 łyżki miodu na 2 banany. Potem rum (tu już każdy musi się określić czy chce żeby rum dawał tylko lekki aromat i zaostrzał smak, czy chce by był bardziej wyczuwalny). Ja daję go ok 2 łyżki stołowe na 2 banany i 2 łyżki miodu. Na koniec przyprawiamy cynamonem. Banany w sosie kładziemy na naleśnika, składamy go na pół. Można ozdobić czekoladą, bitą śmietaną. Smacznego!

Uwagi:

Banany można serwować jako samodzielny deser (ja taki jadłam w restauracji w Pszczynie) bez naleśników, z naleśnikami po prostu świetnie nadaje się na obiad. Jest naprawdę przepyszne!

Czas przygotowania:

Banany ok 4-5 minut. Naleśniki można kupić gotowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.