Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z sosem Suzette

Tekst i foto Makucha 30-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
zależy od apetytu? złprosty60 min.dość wysoka

Składniki:

Naleśniki, na sos: 125 g masła, starta skórka z 1 pomarańczy, 6 łyżek cukru pudru, 50 ml likieru pomarańczowego, sok z 1 pomarańczy.

Jak przyrządzić:

Smażymy naleśniki (przepisy są w portalu) i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki rozpuszczamy, dodajemy skórkę i mieszamy do zagotowania. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki sosu, na to kładziemy naleśnika, po chwili składamy go na pół i jaszcze raz na pół. Dla odważnych: jeszcze na patelni polewamy odobiną alkoholu, podpalamy i wykładamy na talerz, polewając sosem. I tak do wyczerpania składników.

Potrzebne przybory:

Standard

Jak podawać?

Natychmiast.

Uwagi:

Potrawę wykonuje się tuż przed podaniem. Należy uważać, żeby się nie poparzyć, można zrezygnować z tego podpalania, ale tak jest efektownie i smacznie. Myślę, że można też użyć innego likieru (klasycznie powinien być pomarańczowy, ale ja nie miałam i też było OK). Można podać osobno ubitą śmietanę, ale i bez niej naleśniki są pyszne. Smacznego.

Czas przygotowania:

To zależy, ile jest tych naleśników, jakie mamy tempo itd.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2006 Nevka

i pyszne sa z kulka lodów cytynowych albo z sorbetem pomaranczowym